Tânãra confirmatã al Petrosani si transportatã la Timisoara, cu infectie cu coronavirus a intrat în contact cu zeci de oameni. Nimeni nu stie exact si medicii de la Spitalul de Urgentã asteaptã ancheta DSP.
DSP, însã, a ajuns doar miercuri la prânz în spital si a trimis la sedinta Comitetului pentru Situatii de Urgentã un reprezentant care nu a stiut sã precizeze ce trebuie fãcut si nici nu stia dimensiunea situatiei.
Medicul Alin Vasilescu, managerul Spitalului de Urgentã de la Petrosani, a spus cã nu a stiut de la început cã tânãra ar fi fost în Italia si cã timp de mai multe zile a fost în spital, si a intrat în contact cu personalul medical. Nu a fost doar atât, pentru cã femeia a fost chiar amendatã fiindcã nu a respectat izolarea la domiciliu, iar acum mai nimeni nu stie exact cât de gravã este situatia.
„Ea, în perioada 1 martie, când a venit în tarã si pânã la 5 martie, când a fost internatã la Petrosani, a fost liberã sã circule. A fost inclusiv la  Hunedoara unde a fãcut un RMN, iar traseul ei este destul de amplu. Din momentul internãrii, problemele pe care le ridicã sunt contactele pe care le-a avut în perioada 5 si 6 martie, perioadã în care nu se stia de unde vine”, a precizat dr Alin Vasilescu, manager SUP.
Asa se face cã acum DSP trebuie sã stabileascã cât de mult a intrat în contact aceastã femeie cu alte persoane. Asta, în timp ce în spital, toatã sectia de Neurologie va fi, cel mai probabil, testatã.

„În interiorul spitalului apar o serie de probleme, ca urmare a acestor contacte care ridicã mai multe linii care s-ar putea sã ducã la  închiderea sau restrângerea activitãtii unor sectii”, a mai spus medicul Alin Vasilescu.  Cei de la DSP, însã, nu au stiut ce sã le spunã oamenilor ce au venit la acest comitet de urgentã si nici nu a putut sã îi rãspundã directorului de la INSEMEX, care a spus cã are un angajat, sotul unei asistente de pe sectia de Neurologie.
„Un coleg de la INSEMEX are sotia asistentã la Neurologie.  E ok sã se autoizoleze si el si sotia?”, a întrebat Artur Gãman, directorul INSEMEX Petrosani, iar rãspunsul celor abilitati a fost:  „Nu stiu ce trebuie fãcut. Personalul de la Neurologie  este acum pe sectie, cã trebuie evaluat. Nu spun cum ar trebui fãcut”, a spus dr Alin Vasilescu, iar reprezentantul DSP a fost si mai lacunar:
„Nu am infirmatii vis-a-vis de autoizolare, dacã este o suspiciune, ar trebui sã ne autoizolãm. Când apare simptomatologia, apelezi 112 si atunci se iau alte mãsuri. Nu stiu ce trebuie fãcut”, a fost replica lui Mihai Stelescu, consultant DSP, în relatia cu ISU Hunedoara.
Toate acestea au fãcut ca populatia din întreg municipiul Petrosani si poate din toatã Valea Jiului sã devinã suspicioasã. Consiliul Local de la Petrosani s-a întrunit sã aprobe alocarea sumei de 100.000 de lei, pentru ca, în cazul izolãrii la domiciliu, oamenii sã poatã fi aprovizionati, dar si pentru a cumpãra materialele necesare. În plus, s-a stabilit, în sedinta Comitetului pentru Situatii de Urgentã ca trenurile, mijloacele de transport în comun, dar si alte vehicule sã fie dezinfectate, adunãrile sã fie interzise si scolile închise.
Diana Mitrache