[ Analize gratuite pentru oameni fără medic de familie ]

Nu au medic de familie, pentru că nu lucrează și ajung la doctor doar când sunt în stare gravă. O femeie din Colonia Petroșani a mărturisit că a văzut un medic doar când a făcut infarct, pentru că altfel nu își permite, așa că acum, caravana Salvital a fost prima ei posibilitae de a face analize medicale.

Paramedicii de la Salvital au ajuns și în Colonia municipiului Petroșani, un loc din care prea puțini oameni au mers în ultima vreme să își verifice starea de sănătate. Nu au posibilități materiale și nici medic de familie nu au, așa că acum și-au făcut câteva analize, în premieră.
„Am venit și noi aici, ca să vedem dacă suntem sănătoși. Am fost acum 3 luni la un medic, dar nu mi-a făcut analize. Nu am medic de familie și contează”, a spus una dintre femeile care stătea la rând.
”De 4 ani nu am mai fost la medic. Atunci am născut ultimul copil și am venit acum să îmi verific starea de sănătate. La medic, nu prea am mers. E super ideea că au venit ei aici”, a spus o alta.
„E foarte bine că eu, de când am făcut infarct, nu am mai fost la medic. Nu am nici medic de familie, pentru că nu muncesc. Și mă descurc din pensia de urmaș a copilului. La doctor unde să mă duc? Eventuasl să fac iar un infarct, că altfel
nu se poate, că nu am medic de familie. Pentru mine chiar e foarte important”, a precizat o altă doamnă.
„E foarte bună inițiativa, la noi aici, în Colonie. Azi mi-au ieșit bine analizele, așa că e bine că am venit să îmi fac”, a spus unul dintre cei care a constatat că e bine să faci analize preventiv.
Sunt zeci de oameni care au așteptat și azi, răbdători, la ușa cabinetului încropit într-o sală de sport a Școlii generale nr 2. Iar cei mai mulți nici nu știau că sunt bolnavi. De altfel, asta constată și paramedicii, de fiecare dată când fac analize. „Găsim cel mai frecvet oameni cu glicemie mare, care nici nu știu că sunt bolnavi. Chiar ieri, la Lupeni, am găsit o persoană care avea 400 glicemia și hemoglobina glucozinată a dat un rezultat de 14,7%, ceea ce înseamnă că e diabetic. Sunt și oameni cu probleme și e bine că vin să fie consultați și să afle cum sunt”, a completat Petru Evesc, asistent medical Salvital, coordonatorul acțiuni.
Toți cei care au ajuns la caravană au fost consultați și principalele analize sunt, deocamdată: măsurarea glicemiei; măsurarea temperaturii; măsurarea tensiunii arteriale; spirometrie, pentru identificarea problemelor pulmonare BPOC, EKG –pentru identificarea problemelor cardio, dar și IMR, adică luarea unei probe din sânge pentru persoanele care au tratament cu anticoagulante. Rezultatele, în cazul celor cu probleme, sunt trimise unui medic specialist și, ulterior, oamenii sunt contactați pentru a li se prescrie și un tratament.
Diana Mitrache