Amintiri din vremea rãzboiului. Administratia localã de la Petrosani a marcat Ziua Veteranilor de Rãzboi. Domnica Ilesoi are 89 de ani, însã si acum amintirile îi sunt proaspete în memorie. Avea doar 16 ani când a izbucnit rãzboiul si a îndurat momente cumplite. Acum, dupã 73 de ani ne povesteste cu seninãtate cum au trecut aceel clipe de cosmar.
”Am lucrat la un spital cu domnul colonel Enea Olteanu. Spitalul a fost de la Vatrã Dornei la Cãlimãnesti. Am cãlãtorit douã sãptãmâni cu trenul pânã am ajuns la Cãlimãnesti. Tot timpul dormeam noaptea si trenul se plimbã si noi credeam cã am ajuns la destinatie dar el de fapt era în aceeasi localitate. Am ajuns la Cãlimãnesti dupã douã sãptãmâni, era la sfârsitul lunii martie, în anul 1943 si acolo un om ne-a luat acasã la el si ne-am încãlzit la o sobã cu paie si ne-a dat o zeamã care ne-a încãlzit. A doua zi ne-au dus la o clãdire din Cãlimãnesti care si acum este si acolo am muncit aproape patru sãptãmâni pânã am pus spitalul la punct. Exact când sã aparã rãnitii a sunat alarma de rãzboi care ne-a speriat foarte tare. Au venit primii rãniti care erau desculti, morti de foame, plini de pãduchi care se tot întrebau pentru ce au luptat pentru cã pierduserã si Basarabia. Acum la vârsta asta mã gândesc pentru ce am luptat pentru cã nu am avut decât daune de rãzboi, vãduve si copii sãraci. Dupã un an ne-am întors acasã cu niste trenuri groaznice, la Mãrãsesti ne-au dat jos”, povesteste Domnica Ilesoi, veteran de rãzboi. Domnica Ilesoi a ajuns în Valea Jiului dupã terminarea rãzboiului, unde s-a si cãsãtorit. Se spune cã cine bea apã din Valea Jiului aici rãmâne si asa a fost si cazul femeii de 89 de ani. Odatã cu venirea rãzboiului, femeia a fost despãrtitã de rude, suflete despãrtite între Rusia si România.
”Dupã ce au trecut toate eu am terminat scoala sanitarã, am venit în Vale cu sotul meu care a terminat facultatea aici si asa ne-am echilibrat pe parcurs. În timpul rãzboiului aveam 16 ani si m-am dus ca voluntar, nu a fost greu pentru cã eram obisnuitã cu munca pentru cã mama mea a fãcut deosebire. Ca sã fac o scoalã mergeam 25 de kilometri cu desaga în spate. Am pierdut totul pentru cã tata era pe front si rusii ne-au despãrtit toate rudele”, mai spune femeia. Domnica Ilesoi este singura femeie veteran de rãzboi din Valea Jiului. În momentul de fatã mai sunt doar 17 de veterani în Valea Jiului dintre care la Petrosani doar patru. Acestia au fost recompensati de primarul Tiberiu Iacob Ridzi. “Vreau sã multumesc pe aceastã cale veteranilor de rãzboi din Petrosani pentru ceea ce au fãcut în perioada în care au fost în rãzboi dar si dupã pentru tot ceea ce au fãcut pentru comunitatea noastrã. Ei sunt un exemplu pentru generatia tânãrã din mai multe puncte de vedere dar cred cã cel mai important este acela al consecventei si al faptului cã au reusit sã treacã peste mari greutãti cu fruntea sus si mai ales cã în zilele noastre este mult mai bine fatã de acea perioadã. Vã multumim cã existati si pentru tot ceea ce ati fãcut pentru familile dumneavoastrã si pentru comunitate. Ceea ce am fãcut noi azi este un semn de recunostinta si apreciere din partea comunitãtii si îmi pare rãu cã din an în an ne întâlnim tot mai putini pentru cã, din pãcate, numãrul anilor si greutãtile îsi spun cuvântul. Mã bucur cã doamna Domnica este alãturi de noi si este plinã de viatã si de puteri ca si anul trecut”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. An de an numãrul veteranilor de rãzboi din Valea Jiului scade. Ziua Veteranilor de Rãzboi este marcatã, anual, la 29 aprilie, potrivit unei hotãrâri a Guvernului, în semn de recunoastere a meritelor acestora pentru apãrarea independentei, suveranitãtii, integritãtii teritoriale si a intereselor României. Dupã Rãzboiul de Independentã din 1877-1878 si dupã Primul Rãzboi Mondial (1916-1918), prin diferite legi, s-a instituit titlul de veteran de rãzboi, participantilor la campanii si urmãsilor lor fiindu-le acordate diferite drepturi si avantaje reparatorii.
Titlul de ”veteran de rãzboi” a fost recunoscut pentru prima datã la 29 aprilie 1902. Prin Decretul din 1902, participantii la Rãzboiul de Independentã au fost declarati veterani, asigurându-li-se, pe lângã acest binemeritat si onorant statut, mijloace pentru un trai decent si înlesniri pe mãsura curajului si a sacrificiilor probate pe câmpul de luptã.
Monika BACIU