Legea mirosurilor a intrat în vigoare. Vecinii deranjaţi de mirosuri pot sesiza autorităţile, iar dacă se confirm faptul că s-a produs un disconfort olfactiv se pot aplica sancţiuni.  Legea nr. 123/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului a fost publicată în Monitorul Oficial. Legea acoperă un vid legislativ din Legea Calităţii Aerului, fiind menită să rezolve  situaţii în care, deşi mirosurile puternice afectează sănătatea oamenilor, analizele chimice arată că  poluarea este prevăzută în limitele legale.
„Legea mirosurilor” introduce în legislaţia românească termenul de „disconfort olfactiv” definit ca fiind „efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv  pe diferite scale de mirosuri”.  Tot prin această lege este introdus şi „planul de gestionare a disconfortului olfactiv” plan care se elaborează de către titularii activităţilor care pot genera disconfort olfactiv. Nerespectarea planului atrage amenzi cuprinse între 25.000 şi 50.000 de lei pentru persoanele juridice. ”Autorităţile de protecţia mediului vor trebui să includă, în actele emise, condiţiile de funcţionare pentru respectarea normelor de igienă şi sănătate publică impuse de autoritatea pentru sănătătate publică pentru proiectele/activităţile care pot crea  disconfort olfactiv în zonele rezidenţiale. De asemenea, solicită aplicarea măsurilor tehnologice, a restricţiilor şi interdicţiilor în scopul prevenirii, limitării sau eliminării emisiilor de poluanţi şi a disconfortului olfactiv. Cei care nu respectă obligaţia de a diminua, modifica sau înceta activităţile generatoare de poluare şi/sau disconfort olfactiv, la cererea motivată a autorităţii de mediu, riscă amenzi cuprinse între 7.500 şi 15.000 de lei  (persoane fizice) şi cu amenzi între 50.000 şi 100.000 de lei (persoane juridice).
O altă obligaţie impusă firmelor şi altor operatori economici va fi deţinerea unui sistem propriu de monitorizare a  disconfortului olfactiv. Lipsa acestui sistem se sancţionează cu amenzi cuprinse între 25.000 şi 50.000 de lei în cazul persoanelor juridice”, arată Garda de Mediu Hunedoara.  Pentru activităţile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecţiei mediului autorităţile administraţiei publice locale (prin acţiuni preventive şi la solicitarea publicului) vor avea obligaţia să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfăşurarea activităţilor generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament şi agrement. Conţinutul planului de gestionare a disconfortului olfactiv şi metodologia pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv vor fi stabilite prin HG în maxim 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezenţei legi.
Cosmin BACIU