B ărbatul a fost sancționat de un polițist local pe motiv că deține trei pisici fără a avea și acordul asociației de locatari, dar și pentru că hrănește pisicuțele fără stăpân.
A primit o amendă în valoare de 200 de lei pe care a și achitat-o, însă nu banii l-au determinat să se adreseze Judecătoriei Deva pentru anularea sancțiunii. ”Petentul a chemat în judecată Direcţia Poliţia Locală Deva, solicitând instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa să dispună anularea procesului-verbal (…) şi restituirea sumei de 100 lei , reprezentând amendă, pe care a achitat-o cu chitanţă. În motivare a arătat, în esenţă, că are trei pisici de rasă, vaccinate,
pentru care deţine carnet de sănătate. De asemenea, recunoaşte că lasă într-un bol hrană uscată. Arată că a fost amendat în baza art. 3 lit.e) din HCL nr. 354/2018 conform căruia este interzisă deţinerea şi creşterea câinilor în apartament fără aprobarea asociaţiei de locatari/proprietari”, se arată în plângere. Poliția Locală Deva, în baza unei sesizări telefonice, s-a deplasat la locuinţa bărbatului unde a constatat că acesta deţine în apartament 3 pisici fără a avea acordul asociaţiei de proprietari şi că hrăneşte pe domeniul public alte 7-8 pisici fără stăpân. Doar că fapta contravențională constatată de polițiștii locali nu este prinsă în lege.
Legea se referă la câini
”Analizând temeinicia procesului-verbal, instanţa constată că petentul a fost sancţionat pentru că deţine în apartament 3 pisici fără a avea acordul asociaţiei de proprietari şi că hrăneşte pe domeniul public alte 7-8 pisici fără stăpân. Cu toate acestea, analizând prevederile art. 3 lit.e) din HCL nr. 345/2018 care ar trebui să prevadă această contravenţie constată că acesta prevede că „Constituie contravenţie (…) următoarele: (…) e) deţinerea şi creşterea câinilor în apartamente se poate face numai cu aprobarea asociaţiei de locatari (proprietari); acolo unde nu există asociaţi, cu aprobarea locatarilor direct afectaţi cu care se învecinează, pe plan orizontal şi vertical. În apartamentele locuite în comun (dependinţe comune) este interzisă creşterea şi întreţinerea câinilor”. Prin urmare, instanţa constată că fapta descrisă nu este sancţionată de textul legal menţionat în cuprinsul procesului-verbal”, se arată în soluția Judecătoriei Deva. În aceste condiții, instanța a anulat sancțiunea.