A fost un an greu, cu provocări noi și nemaiîntâlnite. O spun ambulanțierii, care afirmă că le-a fost foarte greu să se adapteze din mers, la noile cerințe, să transporte pacienții COVID, să îi identifice, și apoi să se trateze și ei de boală. S-au infectat și ei și unul dintre ambulanțieri hunedoreni chiar și-a pierdut viața. O muncă de un an de zile, susținută în plină pandemie, cu scenarii din ce în ce mai alarmate, cu valuri de îmbolnăviri și multe cazuri nedepistate la timp. Așa au trăit în ultimul an ambulanțierii din Hunedoara, care, pe rând, s-au și îmbolnăvit la rândul lor.
„A fost un an dificil, cu situații pe care nu le-am întâlnit pârnă acum. Am încercat să le descurcăm cum am putut mai bine, dar am și învățat multe în acest an de pandemie”, a spus dr. Călin Dumitrescu, purtător de cuvânt al Ambulanței Deva. Nu prea știau cum să procedeze, iar la început isteria era generată de fiecare caz suspect. Pe parcurs, când a crescut simțitor numărul bolnavilor, au căzut și ei, unul câte unul.
„Cele mai grele momente au fost la începutul perioadei, când încă nu știam cu ce ne confruntăm, nu aveam materiale de protecție, echipamente, nu știam cum să ne echipăm și să ne dezechipăm și nici care vor fi urmările infectării, sau cât de repede ne putem infecta. În cursul anului anului trecut, au fost cam 15 ambulanțieri, medici și asistenți, infectați, inclusiv doamna manager, dar s-au vindecat, însă, din păcate, avem și un coleg care a decedat. El se vindecase de COVID, dar au apărut complicații după. El era asistent”, mai spune medicul Dumitrescu.
Acum, lucrurile s-au mai așezat, au învățat, așa cum spune medicul de la Ambulanță, să poarte echipamentele, să se protejeze și, anul acesta, doar 4 dintre ei au făcut forme mai ușoare ale bolii. Dar echipamentul de protecție rămâne obligatoriu, deși este un adevărat chin și pentru ei. „Este foarte greu. Nu neapărat greu, cât incomod., Nu te poți mișca în voie, nu poți face anumite proceduri la pacienți, așa cum ar trebui. În plus, este și diconfortul termic, transpiri, e foarte cald în el și după o oră, hainele sunt ude pe tine și ne gândim că vine și vara, iar la 30C, în combinezon, se vor simți 40C. Dar au stat colegi și câte 5 ore echipați. Că, gândiți-vă, facem transfer și în alte orașe, ale pacienților infectați. Am dus bolnavi cu COVID la Caracal, la Sighetul Marmației, Oradea și au stat echipați în acel combinezon”, afirmă dr. Călin Dumitrescu. Ambulanța ar mai avea nevoie de angajări, pentru că, în ultimul an, s-au și pensionat o parte dintre ei. S-au mai făcut angajări, dar tot ar mai fi nevoie de personal, însă, după un an de pandemie, oamenii sunt obosiți și greu încercați, dar optimiști că vor reuși.
Diana Mitrache