În aceste zile se împlinesc 30 de ani de la debutul protestelor din decembrie, care au dus la cãderea regimului comunist si la îndepãrtarea lui Nicolae Ceausescu.
Revolutia a fost prezentã si în Petrosani unde, la fel ca mai în întreaga tarã, oamenii au iesit si ei în stradã. Persoanele torturate la Revolutie de fosta Militie ar fi urmat a fi desemnate drept cetãteni de onoare ai municipiului Petrosani. Este vorba de mai multi revolutionari. Numai cã proiectul a fost amânat. Consilierii locali au identificat faptul cã o parte dintre persoanele cãrora li s-ar fi acordat acest titlu nu erau din Petrosani. Trei decenii s-au scurs de la Revolutia din anul 1989. Atunci, românii au vrut democratie.
“Nu sunt de acord ca din lista prezentatã sã facã parte revolutionari din Vulcan si Lupeni. Acestia nu au nicio contributie la participarea revolutiei din 1989 de la Petrosani. Din aceastã listã vã pot spune cine a participat la revolutia de la Petrosani si anume: Bejenaru Ovidiu, Csiszer Vasile, Durcu Petre, Dandea Liviu, Marinicã Adrian, Orosz Kovacs Carmen, Stoica Vasile, în rest nu-i cunosc, nu stiu activitatea lor ca revolutionar. Speram ca dl. Firta care se dã presedintele Asociatiei Revolutionarilor pe judetul Hunedoara sã meargã cu propuneri la dnii primari de la Vulcan sau Lupeni pentru a fi fãcuti cetãteni de onoare”, a spus consilierul local Milu Vladislav, cel care de altfel era propus pentru a fi desemnat cetãtean de onoare al municipiului Petrosani pentru contributia sa la Revolutia din anul 1989.
La sedinta în care s-a dezbãtut acest proiect, s-a aflat si unul dintre revolutionarii care era propus pentru acordarea titlului de cetãtean de onoare al municipiului Petrosani.
“Am fost amintit de colegul nostru Vladislav si discutând aspectul acesta cu colegii nostri care sunt din Vulcan si Lupeni si-au exprimat dorinta de a se retrage de pe lista datã de asociatie”, a spus Adrian Marinicã, revolutionar. Având în vedere aceste discutii, proiectul de hotãrâre a fost amânat. Acesta va fi supus spre aprobarea consilierilor la o sedintã viitoare. Revolutia Românã din 1989 a constat într-o serie de proteste, lupte de stradã si demonstratii desfãsurate în România, între 16 si 25 decembrie 1989, care au dus la cãderea dictatorului Nicolae Ceausescu si la sfârsitul regimului comunist din România. Demonstratiile din ce în ce mai ample au culminat cu procesul si executia sotilor Ceausescu. Înainte de revolutia românã, toate celelalte state est-europene trecuserã în mod pasnic la democratie; România a fost singura tarã din blocul estic care a trecut printr-o revolutie violentã si în care conducãtorii comunisti au fost executati.
Cosmin BACIU