Alin Panaite, antrenorul celor mai performanți boxeri din K1 la nivel național, deschide o școală de profil în Valea Jiului. Pregătirile lui sunt acompaniate de antrenori din mai multe locuri din țară, iar copiii antrenați aici sunt dintre cei ce promit mari rezultate, în curând.
Într-o clădire veche și nefolosită de ani de zile, dar care e renovată acum, poziționată undeva pe DN 66 A, în zona Iscroni, am găsit la antrenamente mai mulți tineri, de diferite vârste.
Toți se antrenau într-un sport de contact. Sunt sportivi ce practică K1 și care vin din medii defavorizate, în general, dar pe care oameni cu mare suflet, cum este Romulus Gabor, i-au învățat să fie competitivi.
Aici, însă, maestrul Alin Panaite spune că va face o școală exact ca aceea pe care a coordonat-o la București.
„Sunt din Valea Jiului, născut la Aninoasa și, cumva, simeam că trebuie să fac treaba asta aici, în Valea Jiului. Din păcate, sunt copii din toate categoriile. Noi încercăm să aducem aici copii care au probleme, ca să se integreze, că sportul îi liniștește, îi face să își ajute prietenii, nu să îi bați, să îi faci rău”, a spus Alin Panaite, antrenor K1.
Maestrul Alin Panaite, antrenorul celor mai multi luptatori profesionisti de K1, se poate considera norocos. Și-a inceput cariera de sportiv în România, dar a luptat mai mult în Grecia, unde a și ajuns campion. Întors în țară, a pus bazele sălii Respect Gym, locul care a devenit o pepinieră de campioni la București, iar acum vine la Aninoasa.
„Începem un nou capitol, acasă. Acum, pe 27 noiembrie, debutează chiar băiatul meu și apoi avem în plan să ajungem în China, pe 23 ianuarie. Sunt copii cu mare talent. Ei ne-au găsot pe noi și credem în destin, chiar dacă uneori îl și făurim”, mai spune Alin Panaite.
Antrenorul are, însă, și începători de aici, din Valea Jiului, adunați de prin centre de plasament și familii cu probleme sociale, dar vrea să demonstrece ce poate să facă sportul. Mulți vin din trupa lui Romulus Gabor, omul care crede în ei și care, toată vara, i-a antrenat prin parcuri.
„I-ați văzut și prin Petroșani, în parcuri și acum, încet-încet, cu pași mărunți vrem să punem bazele unei academii de arte marțiale. Aici pot să se dezvolte acești copii, să fie buni sportivi, că îi avem în competiții de nivel înalt. O să mergem la anul și la mondiale, unde sperăm să fim sprijiniți. Vin din case de copii, familii dezorganizate. Au nevoie doar de echipament, deplasare și cazare”, a spus Romulus Gabor, antrenor K1 din Valea Jiului.
Antrenamentele se desfășoară la Iscroni, unde deja au venit și alți antrenori din țară. Unul dintre ei, ne-a spus că pregătirea aceasta e numai bună, că bărbații tot nu mai fac acum armata.
„Venim de la Reșița să lucrăm cu maestrul Panaite, pentru că aici este școala K1. Am venit cu doi elevi, că pandemia nu ne permite să facem plimbări cum vrem noi și trebuie să respectăm legile. Îl ajutăm pe Adin Panaite ca să se antreneze și să lucreze pe perechi. Unul are 17 ani și celălalt are 16, dar amândoi elevii mei cu care am venit sunt de viitor”, a spus Gheorghe Cârlea, antrenor de la Reșița, pe care l-am găsit în sala de antrenamente.
Cei care promit acum noile titluri sunt dintre cei ce au învățat că sportul înseamnă contact fizic, dar și multă disciplină, emoții, pe care altfel le-ar fi refulat pe stradă, iar acum le gestionează corect. „Mă pregătesc pentru gala din 27 noiembrie și sunt foarte bine acum. Înseamnă foarte mult pentru noi, că am avut o pauză de câțiva ani și acum revenim la muncă. Mă bat cu un băiat de la Cosntanța, antrenat de Radu Medeleanu și Daniel Ghiță. Este debutul meu și abia aștept să mă bat. Fac sportul acesta de vreo 7 ani. E foarte greu. Mai ales dacă vrei să faci performanță”, mi-a spus Adin Panaite, sportiv k1, care, sigur, vrea să atingă performanțele tatălui său, sau chiar mai mult.
El se antrenează cu un alt sportiv de performanță, care, la râdnul lui, țintește întreceri din China. „Am venit să mă antrenez cu maestrul Alin Panaite, pentru că urmează o competiție în China și aici e locul cel mai potrivit ca să mă antrenez pentru o astfel de competiție. Cu maestrul Alin mă antrenez de 15 ani și aici mă simt ca acasă”, a spus Adrian Maxim, sportiv k1.
Sportivii promit să fie disciplinați, iar maestrul Alin Panaite crede că viitorul K1 va fi în Valea Jiului. Are mare încredere în viitorul acestui sport și în copiii pe care îi antrenează acum. Spune că va transforma clădirea în care se antrenează într-un centru de antrenament și că va căuta să atragă sprijinul comunității. Asta, pentru că mulți dintre copiii talentați și buni, vin din centre de plasament și familii care nu le pot plăti zilnic transportul până la Iscroni. Așa că îi puteți susține, dacă credeți în ei.
Diana Mitrache