A lergia la ambrozie afectează sute de mii de români. Un medicament internațional ar urma să fie introdus pe piață.
Alergia la ambrozie afectează circa jumătate de milion de români în fiecare an. Deși buruiana începe să înflorească pe la jumătatea lunii august, polenul de ambrozie atinge de obicei nivelurile maxime la mijlocul lunii septembrie. Acest tip de polen poate provoca o rinită alergică sezonieră – mai cunoscută sub denumirea de alergia la ambrozie
Ministerul Sănătății a făcut demersuri pentru introducerea unui medicament care să trateze alergia la ambrozie.
”Luând în considerare importanța Imunoterapiei alergen-specifică (AIT) ca singura terapie care modifică evoluția bolilor alergice prin modificarea răspunsului imun al pacientului alergic către toleranță față de alergentul sensibilizant, în cursul lunii iunie 2022, Ministerul Sănătății și ANMDMR au inițiat demersuri pentru asigurarea pe piața farmaceutică din România a medicamentului cu denumirea comună internațională: Alergoid din polenul de ambrozie.
(..) ]n baza referatului de justificare medicală și a necesarului estimate de către Comisia de Specialitate Alergologie și Imunologie Clinică din cadrul Ministerului Sănătății, pe motive de sănătate, a fost demarată procedura în vederea punerii pe piața farmaceutică din România a acestui medicament”, arată Ministerul Sănătății în răspunsul oferit unui parlamentar hunedorean.
Proprietarii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi bazinelor piscicole au obligaţia anual, în perioada cuprinsă între răsărirea buruienii şi apariţia primelor inflorescenţe, dar nu mai târziu de 30 iunie, să desfăşoare lucrări de întreţinere astfel încât planta să nu răspândească polenul. Și pentru asta există chiar lege, dar nimeni nu se obosește să o aplice.
Monika BACIU