Suntem în plină campanie de promovare a alimentației sănăoase. DSP Hunedoara a lansat campania „Alege inteligent, mănâncă sănătos!”, iar noi am stat de vorbă și am cerut recomandări producătorilor din Valea Jiului.

Alimentația este baza sănătății. O spun medicii, nutriționiștii, dar și vânzătorii de produse tradiționale de la noi, care vin în târguri cu ceea ce fabrică în propriile lor gospodării.
De la paste făcute în casă, cu ou și făină de calitate, la iaurt, lapte bătut, unt sau mezeluri făcute după rețete proprii, până la mierea de albine, zacuscă și dulcețuri din fructele culese de pe deal, toate pot fi considerate produse bio și care fac bine la sănătate. Sau cel puțin asta ne spun producătorii locali.
„Mâncare sănătoasă pentru noi sunt produsele din lapte 100% natural, din vaci pe care le creștem cu nuteț de la noi. Le fabricăm în centrul nostru autorizat, de la văcuțele din rasa Jersey – vaci cu cel mai gras lapte din lume. Și asta recomandăm noi”, au spus cei care vând produse din lapte.
„Iaurtul, în special brâza, untul, toate sunt foarte sănătoase și laptele”, a completat un alt producător care vinde lapte și produse din lapte la piață.
„Să consume cât mai mult mâncare gătită în casă. Legume, cât mai mult, de care avem. Avem tăițeii de casă, care merg acum în sezonul rece cu o supă de cocoșel de casă. Avem și zacusca făcută în casă, zarvaturile pentru ciorbă, puse pentru iană, la borcan, bulionul, fasolea din grădina noastră”, a spus o altă gospodină care vinde astfel de produse făcute în casă, la piață.
„Eu aș recmanda produsele de aici, din Valea Jiului. Am dulceață de zmeură din plantația proprie, bulionul de roșii, făcut din roșii din grădină, sau vinetel pe care le facem zacuscă, ori ghebele ce lșe culegem de pe deal de la noi. Sucul de zmeură, fiert 10 minute cu zahăr puțin și pus la dustulit, fără îndulcitori și adaosuri”, spune un fost miner care acum cultivă fructe de pădure și legume, în propria gospodărie, iar toamna face din ele conserve pe care le vinde.
„Fiecare poate alege, în funcție de sorința lui, să consume miere, sau zahăr. Încurajăm oamenii, chiar pe cei cu bugete reduse, să cumpere miere, că omul nu are nevoie să consume mai mult de 30 de grame de miere. Dacă ar consuma mai mult, corpul uman este așa făcut, încât îl elimină, e inutil”, a precizat și un apicultor, care vinde la piață miere, fagure,
propolis, ori păstură.
Alimentația sănătoasă asigură creșterea, dezvoltarea și contribuie la prevenirea unor boli cronice. De aceea, sub sloganul „Alege inteligent, mănâncă sănătos!” DSP Hunedoara dedică luna noiembrie campaniei privind promovarea obiceiurilor alimentare și a principiilor unei alimentații sănătoase. „Nutriția sănătoasă este importantă, în cazul copiilor și adolescenților pentru dezvoltare și menținerea unei stări de sănătate corespunzătoare. Pentru adulți, este clar, menținerea stării de sănătate, atât în cadrul celor care au boli cronice și trebuie să țină un regim alimentar. Regimul alimentar, în cazul bolnavilor cronic, o parte din tratament. Iar, în cazul persoanelor sănătoase, care nu au boli cronice, reprezintă o formă de menținere a stării de sănătate și de creștere a speranței la viață. Trebuie nu doar să dăm ani vieții, ci și sănătate anilor”, a conchis și dr Cecilia Birău, purtător de cuvânt al DSP Hunedoara.
Diana Mitrache