Nu mai merg pe varianta declansãrii unei greve generale. Angajatii Complexului Energetic Hunedoara spun acum cã au reusit, în urma unei concilieri cu administratia, sã obtinã promisiunea semnãrii unui contract colectiv de muncã pânã în data de 9 septembrie si atunci, desi au strâns semnãturile necesare, nici minerii, nici energeticienii, nu mai opteazã pentru grevã.
„Pânã în data de 9 septembrie vom semna acel contract de muncã la care am convenit cu administratia CEH, în urmã cu câteva zile. Pe moment, am sistat strângerea de semnãturi, dar sunt valabile si ne încadrãm în numãrul necesar si asteptãm ca actul normativ sã fie înregistrat. În caz contrar, cu sigurantã continuãm greva generalã, cã semnãturile sunt adunate”, a precizat Vasile Pãduraru, lider al minerilor de la Sindicatul Muntele, imediat dupã conciliere
Minerii spun cã administratia a venit la ITM Deva si a convenit asupra actului colectiv al angajatilor, fiind de acord chiar cu sporul de muncã suplimentarã de 75%, iar alãturi de mineri sunt si energeticienii. „Dupã douã ore de discutii, am ajuns la un numitor comun la cele douã puncte care au mai rãmas de negociat, respectiv salarizarea în activitatea de minerit si energie, respectiv acordul direct, indirect si în regie, si al doilea punct cu munca efectuatã dupã programul de lucru, sau în alte zile, când un miner sau un energetician este chemat la muncã suplimentar. Sperãm ca pânã vineri sã fie înregistrat CCM. Asa ne-am înteles cu administratia”, a mai adãugat si Mihai Lorincz, lider sindical la Termocentrala Paroseni.
Acest CCM prevede drepturi salariale pentru cei care rãmân în sistem, dar si pentru cei care vor fi disponibilizati. De altfel, administratia CEH a notificat deja AJOFM Hunedoara cu privire la intentia de a disponibiliza personal, iar concedierile colective se vor face în perioada urmãrtoare. Potrivit CCM, minerii care se pensioneazã primesc o primã de 3.400 de lei, în momentul în care le vine decizia, iar cei care pleacã la cerere din sistem, beneficiazã de prevederile Ordonantei nr.36, care presupune acordarea plãtilor compensatorii în 3 transe, în lunile noiembrie, decembrie si ianuarie.
Diana Mitrache