Afumati de cei care rãscolesc prin gunoaie

Deseurile menajere depozitate la singura groapã de gunoi din Valea Jiului sunt incendiate de cei care rãscolesc în cãutarea fierului, ambalajelor din plastic sau a altor materiale reciclabile.

Aproape în fiecare dimineatã deseurile aduse la groapa de gunoi din municipiul Vulcan, singura care mai poate functiona în acest moment în Valea Jiului, sunt arse de cãtre cei care rãscolesc în cãutarea materialelor pe care le vând la centrele de colectare. Locuitorii zonei care duce spre Pasul Vâlcan spun cã sunt înecati în fum în fiecare zi. „Doar dimineata dau foc si se lasã un fum foarte înecãcios de nu mai poti respira. Noi am crezut cã dau foc muncitorii care taseazã gunoaiele, dar dupã ce am vorbit cu ei ni s-a spus cã sunt altii. Cei care adunã PET-uri, sticle, cartoane si fier au pus foc la gunoaie ca sã facã loc pentru altele. Cineva trebuie sã-i opreascã, acum nu mai ard pentru cã sunt ude si numai fumegã într-una”, spune unul dintre cei care au case în zonã. Angajatii municipalitãtii care lucreazã pe utilajele de la groapa de gunoi a Vulcanului spun cã n-au ce face. „Degeaba îi alungi pentru cã zona este mare si nu poti sã sta toatã ziua dupã ei. Fac mai mult rãu dacã nu-i lasi.

Pe unde dau foc mai trecem cu utilajele si-l înãbusim, dar pânã se stinge tot fumegã”, spune angajatul. Primãria Vulcan a pus în functiune o statie de sortare a deseurilor si reuseste sã prelucreze o parte importantã din cantitatea de gunoi colectatã de la populatia si agentii economici din oras, însã deseurile provenite din alte localitãti nu sunt sortate. Groapa de gunoi din Vulcan are o capacitate de 60.000 de metri cubi si este autorizatã sã functioneze pânã în anul 2016, fiind singura la care se mai pot duce deseurile ridicate din localitãtile Vãii Jiului.

Maximilian Gânju