Initiatorii campaniei “Premiantii fãrã premii” vor sãrbãtori Centenarul printr-o expozitie ineditã, un proiect îndrãznet, care se va desfãsura în aer liber. Expozitia va cuprinde toate afisele campaniei derulate pe parcursul ultimilor cinci ani.
“Suntem deosebiti de onorati sã vã adresãm invitatia de a participa la un eveniment organizat în cinstea Zilei Nationale a României. Acum, la un secol de existentã a Statului român modern, întelegem sã ne alãturãm si noi demersurilor fãcute pentru a marca acest moment istoric. Gestul nostru este fãcut cu dorinta de exprimare a respectului profund fatã de acest popor. Si cum am putea sã facem cel mai bine lucrul acesta decât arãtând tuturor ce oameni minunati existã pe aceste meleaguri. Îndrãznim sã oferim României, de Ziua ei, un buchet de personalitãti pentru care oamenii au iesit în stradã în ultimii cinci ani. Vom expune afisele campaniei „Premiantii fãrã premii” de la prima pânã la ultima editie a acestui eveniment. Va fi un moment retrospectiv, o privire înapoi cãtre un demers îndrãznet si usor utopic la început, pentru a sti cum vom merge mai departe. Vã invitãm la un eveniment lipsit de festivism, dar încãrcat, ne dorim, cu multã trãire româneascã. Asa cum am subliniat în cadrul campaniei noastre, patriotismul nu este nimic altceva decât modul în care iubesti scoala în care îti învatã copilul, modul în care îngrijesti spatiul verde din jurul casei tale, patriotism este modul în care îti iubesti familia, vecinul, colegul si le esti alãturi când au nevoie. Patriotismul nu este obedienta fatã de cineva anume, este modul în care ne comportãm pe stradã, modul în care alegem sã lãsãm copiilor nostri o lume mai bunã. Grigore Moisil spunea cã idealul lui de fericire este sã trãiascã înconjurat de oameni care judecã aproape corect. Din aceastã perspectivã, nu este o bucurie mai mare decât sã facem tot posibilul pentru a lãsa tinerilor de azi o societate caracterizatã prin tolerantã, dialog, colaborare si respect fatã de valorile umane.
La „Premiantii fãrã premii” am pus bucãti de timp, dar mai ales de suflete, unele lângã altele pentru a oferi un „trofeu” minunat celor care au fost invitati. Ne-am dorit sã spunem lumii cã noi, românii, avem valori si stim sã le respectãm, cã oamenii sunt observati în strãdaniile lor si cã le multumim, le suntem recunoscãtori pentru modul în care se fac utili din punct de vedere social.
„A trecut sau ar fi trebuit sã apunã perioada lui „sã se facã”. Dintr-un singur si banal motiv pentru cã se face. Societatea a mers înainte pânã acum, poate uneori destul de încet fatã de cum ne-am fi dorit, si merge în continuare. „Premiantii fãrã premii” se vrea o modestã rãsplatã din partea societãtii pentru valorile noastre, cele autentice. Astfel, proiectul vã invitã sã iesim în stradã, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a multumi celor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupãrile lor, ne dau motive de mândrie. Astfel, în fiecare sâmbãtã sã ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestrã a lui Decebal. Vom invita de fiecare datã un om valoros, care prin munca lui, strãdaniile lui, face ca România sã existe. Vom merge acolo sã-l cunoastem, sã-i multumim cã existã si sã-i strângem mâna în semn de pretuire si respect.” Rândurile de mai sus au reprezentat punctul de plecare pentru un proiect care pare sã se dezvolte, sã creascã de la o sãptãmânã la alta. Despre ce este vorba!? Sãptãmânal, la Deva, oamenii se strâng în centrul orasului la o adunare publicã, miting, dacã doriti sã-i spunem asa. „Ciudãtenia” o reprezintã faptul cã nimeni nu protesteazã pentru nimic, nu existã revendicãri, nu sunt reprosuri. Oamenii vin sã cunoascã oameni care pot fi modele pentru semenii lor.
Cum se deruleazã actiunea!? Simplu! La ora 11 oamenii vin la locul dinainte anuntat, acolo cei care doresc semneazã pe diploma de premiant fãrã premiu, arãtând gratitudinea lor pentru meritele premiantului care, pe lângã diploma respectivã, primeste un buchet de flori tricolor, si o insignã cu margareta tricolorã, logo-ul actiunii”, aratã Dan Terteci initiatorul campaniei „Premiantii fãrã premii”.
Vernisajul expozitiei va avea loc vineri, 30 noiembrie, ora 14.00, în Piata Victoriei din Deva.
“Vrem sã oferim cel mai frumos cadou României, exact ceea ce are mai de pret, oamenii sãi. Vã asteptãm cu steaguri, fundite tricolore, costume populare si, obligatoriu, zâmbetele pe chipuri, pentru a spune tãrii noastre „La multi ani!””, a conchis Terteci.