O firmă privată și-a manifestat intenția de a achiziționa termocentrala Mintia. Solicitarea a fost transmisă administratorului judiciar.
Urmează a avea loc noi întâlniri. Este vorba de firma GSP Power SRL.
”Prin adresa nr. 14/13.04.2021 societatea GSP Power SRL și-a exprimat intenția de a achiziționa termocentrala de la Mintia și ne-a solicitat informații despre activele componente. Prin adresa nr. 3178/22.04.2021 administratorul judiciar i-a comunicat valorile de evaluare a activelor precum și disponibilitatea de stabilire a unei întâlniri pentru clarificări suplimentare”, arată raportul administratorului judiciar.
Aceasta aparține potrivit ziuadeconstanța.ro lui Gabriel Valentin Comănescu. Acționarii firmei sunt GSP Holding și Gabriel Comănescu. În Monitorul Oficial al României a fost publicată extrasul rezoluției nr. 19070 din data de 6 august 2020, privind autorizarea constituirii, înmatricularea și înregistrarea societății GSP Power SRL. Sediul social al firmei este în municipiul Constanța, în Incinta Port, Dana 34. Domeniul principal al activității este – producția, transportul și distribuția energiei electrice. Capitalul social a fost stabilit la 100.000 lei, fondatori fiind GSP Holding SA și Gabriel Valentin Comănescu. Administratorul firmei este Gabriel Valentin Comănescu. La finalul lunii aprilie, profit.ro nota faptul că ”Compania GSP Power SRL, înființată anul trecut și controlată de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu, proprietarul operatorului offshore Grup Servicii Petroliere (GSP), cel mai mare contractor și furnizor român de servicii petroliere offshore la Marea Neagră, vrea să cumpere centrala în cogenerare pe gaze naturale care producea, până în urmă cu circa 2 ani, energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire din Buzău, deținută de firma Ecogen Energy SA, intrată în faliment în 2019.
GSP Power este cunoscută în special ca partener cu Romgaz la proiectul „gaz-hidrogen” de la Halânga, Mehedinți, despre care ministrul Energiei a anunțat recent că a fost acceptat de către Comisia Europeană din punct de vedere al conceptului”. Rise Project arăta faptul că omul de afaceri Gabriel Comănescu a preluat platormele petroliere maritime care au fost deținute în trecut de fosta companie de stat Petrom.
”Comănescu a fost pus sub acuzare în 2012 în dosarul Petromservice, alături de fostul sindicalist Liviu Luca și de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. DIICOT l-a acuzat atunci că ar fi făcut parte dintr-un grup infracțional care a devalizat fosta companie Petromservice și a spălat banii rezultați din operațiunile ilegale. A scăpat ulterior de acuzații”, arată Rise Project. Afaceristul constănțean apare în documenetele „Panama Papers“ cu una dintre afacerile sale de succes: platformele petroliere de foraj marin.

Monika BACIU