Fructe de pãdure, ciuperci, plante medicinale ori miere de albine, toate sunt de vânzare pe DN 7 A, pe drumul dintre Petrosani si Voineasa. Musteriii lipsesc!
Sezonul estival a fost serios afectat de ploile fãrã oprire care s-au abãtut peste Parâng, dar nu doar cabanierii au avut de suferit. Micii întreprinzãtori care fãceau bani frumosi de la turisti se plâng de lipsa clientilor. Cei care au vechime si sunt producãtori, au norocul cã si-au format clientela proprie si reusesc sã evite pierderile. Dar nu toti comerciantii sunt la fel de apreciati sau de onesti.
Astfel, încã din Cheile Jietului se întind tarabele negustorilor care asteaptã ca turistii sã le cumpere marfa. De la fructe de pãdure, ciuperci, brânzã de vaci ori de oaie si pânã la elixirul pentru sãnãtate – mierea de albine, totul este de vânzare cu pret pe mãsurã, pentru cã marfa este „naturalã” sustin negustorii. Cumpãrãtori sunt mai ales din rândul celor care se aventureazã prin sãlbãticia ce strãjuieste drumul pânã la Voineasa. Dacã la fructele de pãdure si ciuperci este limpede cã sunt culese din sãlbãticie, în privinta produselor lactate si a mierii lucrurile stau putin altfel.
„Este miere de salcâm foarte curatã. Aici s-a fãcut unde nu este poluare. Vedeti stupii, nu e cu zahãr sau alte porcãrii”, sustine un negustor. Mai mult ca sigur cã mierea provine de la stupii negustorului pe care-i aratã ca sã dea încredere cumpãrãtorului, numai cã la fel de sigur a fost colectatã în altã parte pentru cã în pãdurile Parângului este putin salcâm. Cam la fel este si cu brânza vândutã la marginea drumului cãtre Voineasa. Cert este cã toate produsele au gust „de casã” si chiar dacã nu sunt tocmai cum sustin vânzãtorii, turistii sunt multumiti iar afacerea merge.
Maximilian Gânju