Dacã sã trãiesti e un lux în România anului 2013, si moartea devine descurajantã. Iar o înmormântare te poate aduce la apã de lemn, chiar dacã ti-ai pus sperantele în cotizatiile plãtite de defunct în timpul vietii la tot felul de asociatii ale pensionarilor.
Atentie ce plãtiti si, mai ales, unde vã dati banii din pensiile si asa mult prea mici. Cotizatiile plãtite lunã de lunã pentru acordarea ajutorului de înmormântare rudelor rãmase în viatã s-ar putea sã nu vã fie de nici un folos si asta chiar dacã toatã lumea si-a pus speranta în acesti bani pentru cã, nu-i asa, si o înmormântare costã aproape cât o nuntã în ziua de azi. Este si cazul Mariei Bako, din Vulcan. Femeia a cotiztat din 1959 la Asociatia Pensionarilor din Petrosani pânã zilele trecute, când a trecut în nefiintã. Chiar si bolnavã grav, cu trupul împutinat de bãtrânete, femeia a plãtit cu constiinciozitate ratele lunare cãtre Asociatia Pensionarilor, asa încât, dupã moarte, fiul ei, Mihai Bako, sã poatã beneficia de ajutorul de înmormântare, dar ce folos. Dupã ce si-a îngropat mama crestineste, bãrbatul, plin de datorii si îndurerat de pierderea suferitã s-a dus sã-si ridice banii. Cam 1.200 de lei, o micã avere pentru el, cu care putea sã achite astfel toate cheltuielile de înmormântare. A primit, în schimb, ridicãri din umeri din partea presedintelui Asociatiei, Iuliu Pavel, care i-a spus cã poate primi doar vreo 300 de lei, si asta dupã 55 de ani de cotizatii!
A fost pus al colt pentru cã a avut „îndrãzneala” de a cumpãra efectele funerare din altã parte, adicã de la Asociatia Pensionarilor din Vulcan, unde de asemenea au cotizat lunã de lunã. Era mai aproape si mai ieftin, iar pentru bãrbat, ca si pentru multi altii, fiecare leu conteazã. „Ei invocã motivul cã nu am cumpãrat de la ei sicriul si ce mai trebuie. Ei asa spun cã, din 2010, s-a modificat prin statut cã pierd ajutorul de înmormântare dacã am cumpãrat de la altã societate comercialã.
Am fost membru cotizant si în Vulcan, cã noi suntem din Vulcan”, explicã bãrbatul alegerea fãcutã. Rãmas fãrã ajutor de înmormântare, bãrbatul a aflat totusi cã poate primi ceva bani, adicã i se restituie cotizatia pe 55 de ani. „Am întrebat cât este si mi s-a rãspuns: 300 de lei. Pãi eu numai pe un an am plãtit 60 de lei, în 2012, ultima filã din carnet. Normal, ajutor de deces eu am dreptul la 1.220 de lei”, a mai spus Mihai Bako.
Lux din banii pensionarilor
Cu un sediu bine pus la punct, aproape luxos am putea spune, îi întâmpinã conducerea Asociatiei Pensionarilor din Petrosani pe cei care îi trec pragul. Si de ce ar fi altfel, când sunt circa 7.400 de membri
cotizanti care varsã anual în conturile acesteia 500.000 de lei noi. Bani purtãtori de dobândã si care ar trebui sã se întoarcã la cei care au cotizat ani în sir aici pentru ca familiile lor sã nu mai aibã si grija unei înmormântãri crestinesti. Si se întorc, dar numai asa cum vrea conducerea AP Petrosani: cumperi sicriul de la noi, primesti, altfel ba! Cã doar n-o sã îmbogãteascã alte firme de pompe
funebre când la ei stau sicriele în curte, dupã cum recunoaste presedintele Iuliu Pavel. „Statutul Asociatiei Pensionarilor, la articolul 35 specificã urmãtoarele: în caz de deces, urmasii legali se vor prezenta la Asociatie cu carnetul de membru al decedatului pentru ridicarea articolelor si serviciilor funerare pentru care a cotizat în timpul vietii pânã la data decesului în cadrul ajutorului de deces cuvenit la categoria si vechimea pe carnet. În situatia în care procurarea articolelor funerare se face de la alte unitãti comerciale de profil, drepturile membrilor se reduc la restituirea cotizatiei depuse, fãrã dobândã, pierderea drepturilor la serviciile funerare de transport si fanfarã”, a declarat Iuliu Pavel, presedintele Asociatiei Pensionarilor din Petrosani. Mai pe scurt, asta înseamnã cã rudele decedatului primesc înapoi fix banii de sicriu cotizati, dar nu si sumele plãtite pentru transport si fanfarã. Desi nimeni nu a beneficiat de aceste servicii plãtite cu regularitate în timpul vietii, banii nu se înapoiazã! Iuliu Pavel, care este staroste peste banii pensionarilor de 8 ani, se disculpã si sustine cã membrii au cerut asa ceva, nicidecum nu a fost propunerea lui si asta doar pentru binele asociatiei, care cumpãrã sicrie si alte efecte tot pentru pensionarii – cotizanti. Sau pentru oricine vine si are nevoie de un sicriu, cã doar nu e circuit închis, iar asociatia este un fel de SRL care se gospodãreste singurã!
În ultimii ani, Asociatia Pensionarilor din Petrosani a fost de mai multe ori în centrul unor scandaluri financiare, legate de modul de cheltuire al cotizatiilor pensionarilor.
Carmen Cosman