O afacere cu iz de ilegalitate a primarului Devei, Mircia Muntean, a fost dezvaluita de Ziarul Hunedoreanului sub semnatura lui Marcel Bot. Pentru ca persoana din spatele acestei afaceri este candidat la functia de presedinte al Consiliului Judetean din partea unui partid in care s-au adunat toti tradatorii, UNPR, Cronica Vaii Jiului a considerat de cuviinta sa preia aceasta investigatie jurnalistica, cu atat mai mult cu cat mai bine de un sfert din alegatorii inscrisi pe listele electorale la nivelul judetului Hunedoara sunt din Valea Jiului, iar acestia trebuie sa-i cunoasca pe cei care vin sa le cerseasca voturile. EPISODUL 4 (Marius MITRACHE)
Zeci de familii de pe strada principala din „Cartierul Santuhalm” traiesc periculos si circula nesigur pentru ca sefii Devei nu isi fac datoria. De peste zece ani, primarul Mircia Muntean le umple podul cu promisiuni, fara sa se tina de vorba. Instanta a „condamnat” executivul primariei sa lucreze in folosul comunitati, insa fara folos
La Santuhalm, pe strada principala, oamenii sunt disperati. Aici fiecare iesire din casa devine un exercitiu periculos de-a jocul cu moartea. Masinile trec atat de aproape de locuinte, incat ar putea ramane fara ceas imprudentul care scoate mana pe fereastra. Copiii umbla spre scoala pe o limba de pamant, tinandu-se de garduri sa nu fie spulberati de TIR-urile care trec, val-vartej, milimetric pe langa ei. O gura de canal descoperita obliga pietonul sa intre pe carosabilul intens circulat. Cand ploua, apa baltind pe sosea e aruncata in curti, pe case si pe trecatori. O mazga toxica – amestec de criblura, uleiuri arse, praf, material antiderapant si carburanti – le „picteaza” celor ce locuiesc in zona casele si plamanii. In putinele locuri protejate, parapetii au fost facuti de mantuiala si n-au
rezistat. De altfel, aici accidentele se tin lant. Oamenii au cerut „edililor” Devei sa intervina. Dregatorii dau din umeri si ii trimit la plimbare. Sa se rafuiasca cu alte institutii. Cu Politia Rutiera, cu Compania Nationala de Drumuri ori cu operatorul de salubritate. Pe masura ce situatia s-a agravat, mai marii targului – executivul primariei si consiliul local deopotriva – au decis ca strada Santuhalm a dobandit confort urban sporit, motiv pentru care au reevaluat-o ca „zona C” si au crescut birurile cu 30 la suta.
„Pietonii trebuie iubiti”
Zona apocaliptica se intinde pe DN7 de la intersectia semaforizata cu drumul ce duce la Hunedoara din Santuhalm pana la giratoriul in preajma caruia se construieste Carrefour. De o parte si de alta a soselei sunt case. Locuite. Pe vremuri, intre locuinte si carosabil existau trotuare si canale colectoare pentru apele pluviale. Cu timpul, carosabilul s-a apropiat periculos de mult de imobile, prin asfaltari succesive, neglijent receptionate de sefii orasului. Pana sa se trezeasca „gospodarii” Devei, trotuarele au fost inghitite de sosea iar rigolele colectore au fost acoperite cu asfalt. (Din cand in cand, drumul se surpa in lungul fostelor canale fiindca si colmatarea de conjunctura
s-a facut cu superficialitate.) De peste zece ani, oamenii cer autoritatilor publice locale sa intervina. De peste un deceniu, primarul Mircia Muntean le umple podul cu promisiuni neonorate.
C u ce texte umbla primarul Devei
Unul dintre primele raspunsuri date de Mircia Muntean locuitorilor din Santuhalm dateaza din 27 aprilie 2000. Pe atunci, primarul mai putea carpi canalizarea care nu era definitiv compromisa. „In prezent exista un studiu de pre-fezabilitate care este aprobat. Dupa realizarea si aprobarea studiului de fezabilitate, intocmirea si aprobarea documentatiei tehnico-econimice, aprobarea fondurilor necesare pentru executarea lucrarilor se vor putea incepe lucrarile de realizare a canalizarii”, semna la acea vreme Mircia Muntean. Mai bine de un deceniu dupa, ultimul raspuns la aceeasi problema, semnat de acelasi primar la data de 24 august 2011, suna aproape la fel. „Referitor la canalizarea
pluviala si menajera din loc Santuhalm, in cursul trimestrului patru al acestui an se va comanda SF-ul (acela promis in anul 2000, n.r.), urmand ca valoarea lucrarilor rezultate din acest studiu sa fie prinsa in bugetul anului 2012”, promitea Mircia Muntean din nou. Intre cele doua raspunsuri exista o bogata corespondenta, dar nicio rezolvare. La ultima adresa, trimisa catre Primaria Deva in martie 2012, petentii nu au primit o solutie, desi au trecut cele 30 de zile termen limita in care autoritatile erau obligate sa raspunda.
C ine scoate mazga din primarie
De zece ani, executivul Primariei Deva nu a miscat un deget pentru refacerea trotuarelor si pentru acoperirea gurilor desfundate de canal. Mazga de pe drum a ramas si ea, asa cum a cazut, desi edilii se angajasera sa o ridice periodic. („Mircia Muntean vrea sa scoata molozul din judet, dar nu e in stare sa scoata nici macar mazga din ograda lui. In Santuhalm numai drumul catre soacra-sa e facut cumsecade”, spunea unul dintre petitionari.) „Desi telefonic s-a comunicat ca masina de maturat va face curat pe mai multe strazi din Santuhalm si praful/nisipul adunat de locuitori (desi nu e treaba lor, n.r.) de pe trotuare va fi ridicat saptamanal, acest lucru nu s-a intamplat”, scriau locuitori in octombrie anul trecut. De atunci a mai trecut aproape jumatate de an si situatia este neschimbata.
S efii Devei, costisitori si cand nu fac nimic
„Gospodarii” targului au ajuns de bacanie in instanta. Judecatorii i-au obligat sa isi faca datoria pentru care sunt platiti de deveni. Desigur, cheltuielile de judecata si daunele materiale pricinuite de incompetenta sefilor Devei au fost platite tot din bani publici. Un locuitor de pe strada Santuhalm a dat primaria in judecata ca i-a fost distrusa casa din cauza canalizarii si a drumului desfundat. Instanta a obligat Primaria Deva „sa efectueze lucrari de canalizare pentru drenarea apelor pluviale in asa fel incat sa nu se mai infiltreze apa in curtea reclamantului”. Sentinta a fost emisa de Judecatoria Deva in anul 2010. Degeaba.
Marcel Bot