Mai multe ONG-uri, susţinute şi de asistenţa socială din Petroşani, au în plan să creeze o bancă cu alimente de bază, cu care să poată ajuta oamenii ce au nevoie să fie susţinuţi acum, să ajute bătrânii, măcar la cumpărături, sau să le ofere acele formulare de care au nevoie ca să poată ieşi la cumpărături, iar acţiunile lor deja au început în forţă.
Sunt câţiva oameni care s-au solidarizat într-o acţiune de voluntariat, fără precedent şi îi ajută pe cei ce au mare nevoie acum.
„Avem deja o experienţă practică de două săptămâni, în urma unor iniţiative sociale care au fost agreate în general de societatea civilă şi de către reprezentanţii DPLAS Petroşani. Asociaţia Maica Precista, în parteneriat cu Crucea Roşie Petroşani, a reuşit să sprijine 40 de persoane vârstnice cu venituri mici, sau cu probleme de sănătate, care n-au aparţinători. Noi am făcut o bază de date în urma unor sesizări, sau a cunoştinţelor celor de la Asistenţă Socială, din cadrul Colegiului Asistenţilor Sociali, care cunoşteau astfel de cazuri pe raza municipiului Petroşani”, a spus prof univ dr habil Felicia Andrioni, vicepreşedinte Asociaţia Maica Precistă din Petroşani.
Crucea Roşie a secondat toate aceste acţiuni şi parteneri mai sunt şi cei de la Asociaţia Ecumenică Sfânta Varvara, din cadrul Parohiei Ortodoxe Române Livezeni, cu care au ajutat deja alţi bătrâni. „Am asigurat, pentru un număr de 15 beneficiari vârstnici ai Bisericii Ortodoxe de acolo, transportul la domiciliu a unei mese calde, sâmbăta”, mai spune Felicia Andrioni.
Mai mult, aceste ONG-uri au căutat soluţii la problemele deja existente, dar care s-au acutizat în aceste zile şi de aici au rezultat şi câteva iniţiative. „Una dintre iniţiative ar putea fi să răspândim prin poştă, declaraţiile acelea pe proprie răspundere de care au nevoie oamenii vârstnici. Dar pe lângă aceasta, vrem să prindă contur şi iniţiativa de a adopta , în sens metaforic, o persoană vârstnică. Adică, toţi cei ce cunoaştem în blocul nostru un bătrân, să îl întrebăm ce putem face pentru ei, ca să nu se expună riscului”, a adăugat profesorul Felicia Andrioni.
Şi, dacă tot vin în ajutorul acestor oameni, au gândit şi o idee ce va crea o bancă de alimente. „Deocamdată beneficiarii încă au rezerve, dar dacă această perioadă s eva extinde, atunci va fi nevoie de o bancă de alimente. Este o idee ce a mai fost discutată, iar Crucea Roşie s-a oferit să ne ofere un depozit şi astfel să avem o bancă de alimente de bază, pentru persoanele din grupele vulnerabile”, a conchis prof univ dr habil Felicia Andrioni, vicepreşedinte Asociaţia Maica Precista.
Întreaga acţiune este grupată sub titulatura de START-RE-ACT şi la ea s-au raliat deja mai multe ONG-uri, fiecare cu câte o idee de a ajuta cumva comunitatea. În plus, cei care simt că vor să fie ajutaţi, nu trebuie decât să adreseze primăriei, voluntarii fiind informaţi prin acest sistem.
Diana Mitrache