Contractul Colectiv de Muncã al minerilor, care a expirat la 1 august este, în continuare suspendat, dupã ce liderii ortacilor din Vale au întrerupt negocierile, vinerea trecutã în jurul prânzului.
Potrivit acestora, administratia doar s-a prefãcut cã ar dori sã încheie un astfel de act cu ei si, în cursul amiezii, au decis sã declanseze procedurile pentru greva generalã. În douã sãptãmâni, se asteaptã ca ortacii sã opreascã lucrul.
„A fost ultima zi de negociere si nu am mai prelungit aceastã perioadã, din motive obiective. Primul îl reprezintã faptul cã am cerut conducerii sã ne prezinte si garantia cã cele negociate pânã acum îsi vor gãsi resursa financiarã, pentru ca acestea sã fie aplicate si respectate”, a spus Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele. Liderii spun cã pânã acum doar au mimat o negociere si au pierdut o serie de drepturi, desi au convenit sã lase si de la ei. „În primul rând am transformat acei 12.000 kW, din contractul trecut într-o formã care sã fie mai putin costisitoare si am acordat contravaloarea a 300 kWh, în perioada de varã si 750 KWh iarna, plus contravaloarea unei GCalorii termice, întelegând situatia complexului. Am transformat acest drept, a doua oarã, într-un ajutor pentru încãlzire si anume, 400 de lei iarna, brut. Am renuntat la adaosul salarial cu ocazia zilei salariatului si primele pentru ziua copilului, Crãciun”, a mai spus Petre Nica, iar de aceastã datã, alãturi de liderii minerilor au fost si cei ai energeticienilor.
De luni, minerii au început din nou sã strângã semnãturi si vor notifica si ITM-ul cu privire la declasarea grevei de avertisment, iar apoi a grevei generale.
Diana Mitrache