România a avut nenumãrate propuneri de pacte si acorduri, dar foarte putine au avut o finalitate directã pentru oameni.  Pentru cã acestea au fost  gândite doar cu scop politic si foarte putine s-au concretizat într-o mãsurã menitã sã facã bine societãtii, sã aducã o crestere a nivelului de trai ori vreo formã de progres în viata de zi cu zi.
Premierul Viorica Dãncilã a propus singurul pact pentru cetãteni al momentului, singura întelegere pe care meritã sã o facã fortele politice din România: „Pactul national  pentru bunãstarea românilor”.
România are a doua cea mai mare crestere economicã din Europa. Salariile si pensiile au crescut cu un ritm fãrã precedent. A crescut salariul minim pe economie, au crescut salariile medicilor si ale profesorilor, precum si salariile din constructii. La 1 septembrie punctul de  pensie a crescut cu 15% si a crescut pensia minimã garantatã.
În contextul în care guvernele de dreapta au tãiat veniturile românilor si tinând cont de afirmatiile din ce în ce mai dese ale unor lideri politici care anuntã cã vor impune din nou mãsuri de austeritate si regres social, premierul României a propus  partidelor parlamentare semnarea ”Pactului national pentru bunãstarea românilor”, care trebuie sã fie garantia politicã a continuãrii cresterii nivelului de trai al românilor în perioada urmãtoare.
PSD îsi doreste sã primeascã o minimã asigurare scrisã din partea întregii clase politice cã oamenilor nu li se vor tãia salariile si pensiile, asa cum s-a fãcut în guvernarea de drepta. PNL, USR, PMP au  refuzat sã semneze Pactul care garanteazã cresterea veniturilor si nivelul scãzut al taxelor pentru cetãteni. Ei spun cã prevederile Pactului nu pot fi sustinute de economie. Asa spun din  perioada campaniei electoralã din 2016, de altfel, din campanie în campanie elctoralã, PNL zice cã nu se poate, PSD vine si aratã cã se poate. Noi am fãcut deja ce scrie în Pact, iar România s-a dezvoltat si am fost mereu pe podiumul european al cresterii economice.
Stiti care e alternativa lor? Spun cã pentru a sustine majorãrile de venituri din Legea pensiilor si din Legea salarizãrii vor trebui sã reducã cheltuielile. Iar când sunt întrebati ce cheltuieli vor tãia, toti rãspund cã vor reduce numãrul de bugetari.
Cu sigurantã vã amintiti cu totii ce înseamnã reducerea  cheltuielilor. În anii 2009-2011, medicii erau trimisi la muncã în strãinãtate, s-au închis spitale,  s-au tãiat salariile profesorilor,  s-au redus posturile salvatorilor pentru situatii de urgentã, s-au desfiintat mii de posturi din Politie.
România trebuie însã sã îsi onoreze obligatia de bazã cãtre cetãteni – aceea de a le asigura bunãstarea si un trai decent. PSD îsi asumã acest lucru si toti cei care vin si cer voturi ar trebui sã dea dovadã de acelasi curaj al asumãrii, astfel încât, oricine ar ajunge la guvernare, mãsurile de sprijin sã fie continuate, iar românii sã nu mai fie niciodatã sacrificati.
Deputat Laurentiu Nistor, Presedintele  Organizatiei Judetene a  PSD Hunedoara