La douã luni de la înfiintare, Societatea Nationalã a Huilei deja înregistreazã pierderi. SNH-ul societatea care s-a desprins din Compania Nationalã a Huilei si a preluat activele viabile ale acesteia deja are pierderi de 8 milioane de lei.
Asta în conditiile în care beneficiarii huilei si anume cele douã termocentrale, respectiv Mintia si Paroseni plãtesc pentru cãrbunele din Valea Jiului doar 69 de lei pentru gigacalorie. Situatia financiarã a societãtii se poate îmbunãtãti, însã doar dacã buegtul de venituri si cheltuieli este stabilit pe un pret de 95 de lei pentru gigacalorie.
”Estimãm o pierdere pe luna ianuarie undeva în jurul valorii de 8 milioane de lei. S-ar putea recupera prin crestere pretului în urmãtoarele luni si proiectãm bugetul de venituri si cheltuieli pe 95 de lei. Dacã în urmãtoarele luni obtinem un pret mai mare putem recupera aceastã pierdere”, a declarat directorul SNH, Nicolae Drãgoi.
Societatea Nationalã a Huilei nu poate ajunge precum compania ”mamã”, adicã Compania Nationalã a Huilei, cea din care SNH-ul a fost divizat.
”Nu poate ajunge ca CNH-ul pentru cã în 2-3 luni ne vom integra în Complexul Energetic si SNH-ul va dispãrea. Preia si pierderile la fel cum si Complexul Energetic Hunedoara a preluat pierderile de la cele douã termocentrale”, a mai precizat sursa citatã.
Preturi diferite pentru SNH si SNÎMVJ
Prefectul judetului Hunedoara, Sorin Vasilescu, a declarat joi la Petrosani cã existã neconcordante în ceea ce priveste pretul de vânzare a huilei din Valea Jiului. Adicã SNH-ul vinde cãrbunele la 69 de lei gigacaloria, în timp ce Societatea Nationalã de Închideri Mine poate ajunge si la un pret de 150 de lei asta în conditiile în care aceasta
beneficiazã si de ajutor de stat pentru închidere.
”La ora actualã problema pleacã de la pretul reglementat de la CEH, astãzi CEH are un pret reglementat de 272 de lei, pânã în momentul în care se vor rezolva problemele si pretul reglementat va fi unul corespunzãtor adicã peste 300 de lei, pânã atunci este foarte greu sã obtinem o majorare a gigacaloriei.
Din discutiile pe care le-am purtat ieri cu seful Oficiului pentru Privatizarea Statului, domnul Dumitrascu Gabriel, cu doamnã presedinte al consiliului de administratie si cred cã vom identifica solutile si astfel încât gigacaloria ca pret sã fie diferit pentru închideri si pentru o societate nationalã a huilei. La un calcul estimativ cei de la Compania Nationalã de Închideri Miniere beneficiazã de subventie de aproximativ 80 de lei pe gigacalorie plus 69 de lei cât obtin de la CEH, asta înseamnã cã ei beneficiazã de 150 de lei pe gigacalorie comparativ cu 69 de lei pe care îl are SNH. Ni se pare incorect cã unii sã beneficieze de 150 de lei pe gigacalorie iar altii de 69 de lei, cred cã vom identifica solutii ca si SNH sã obtinã un pret mai bun astfel încât sã poatã sã-si acopere cheltuielile”, a declarat prefectul judetului Hunedoara, Sorin Vasilescu.
Monika BACIU