Sunt multe cazurile în care minerii se accidenteazã sub pãmânt. Inspectorii de muncã spun cã accidentele sunt inerente, din cauzã cã lipseste mecanizarea, iar ultimul caz s-apetrecut sãptãmâna trecutã, când un miner s-a lovit la cap la Mina Lupeni.
Manipuleazã utilaje si piese grele sub pãmânt, în spatii greu accesibile si, ceea ce mai important, manual. Lipsa mecanizãrii duce la zeci de accidentãri în subteran, iar cel mai recent a avut loc la mina Lupeni.
Un miner de la aceastã a ajuns la spital, dupã ce o rocã s-a desprins în frontul de lucru si l-a lovit. Omul are mai multe leziuni, iar accidentul este acum cercetat de inspectorii de muncã. „A fost surpins, minerul respectiv, la front, lovindu-l roca si a cãzut cu fata în jos. Are leziuni în special la nivelul fetei, la nivelul coastelor. Din fericire, noi am luat informatii despre el, si desi pãrea mai grav, se pare cã nu are leziuni interne, ci doar traumatisme, nici mãcar fracturã nazalã, dar are leziuni la fatã si traumatisme la nivelul coastelor, fãrã ca acestea sã îi punã viata în pericol”, a precizat Ileana Bodea sefa Serviciului de Sãnãtate si Securitate în Muncã din ITM Petrosani.
Inspectorii de muncã spun cã accidentele usoare predominã în subteran si asta pentru cã în minele din Valea Jiului nu existã mecanizare, iar manipularea utilajelor se face manual. Tocmai de aceea existã lunar astfel de evenimente sub pãmânt. „Având în vedere cãile de circulatie neîntretinute, iluminat artificial si faptul cã se face mult transport manual si nu avem dotãri trehnice si materialele sunt cu greutãti mari, avem foarte multe accidente: o prindere de deget, în general la nivelul mâinilor, sau omul scapã materialul la nivelul picioarelor si pot afirma cã dacã s-ar îmbunãtãti ceva aici si în ceea ce priveste accidentele prin cãdere de roci, am reduce si mai mult accidentele din minerit. Acestea sunt principalele cauze: pe traseu la transport si prin cãdere de roci”, a mai mentionat Ileana Bodea. Inspectorii de muncã spun cã accidentele de muncã în subteran nu sunt foarte grave, iar acesta e un lucru îmbucurãtor. Asta pentru cã se poate interveni asupra cauzelor care le provoacã, iar angajatorii pot lua mãsuri.
Diana Mitrache