Accesul mass- media din Valea Jiului restrictionat la o actiune desfãsuratã pe bani publici la Gerom

Ceea ce se dorea a fi o amplã actiune stiintificã pe tema exploatãrii resurselor minerale cu scopul de a cãuta solutii pentru salvarea mineritul s-a transformat într-o manifestare privatã, unde numai presa agreatã a “Consortiului” a avut acces.

Este vorba despre workshopul  care se deruleazã la Gerom timp de douã zile, a cãrui scop declarat ar fi acela de a scoate în evidentã diferite scenarii si modele, care pot fi valorificate în procesul de convertire a resurselor minerale ale tãrii în dezvoltarea durabilã, pe termen lung, a oferi o orientare credibilã cu privire la factorii si considerentele-cheie, care pot fi relevanti pentru oficialitãti si pentru investitori, respectiv  a contura un scurt studiu cu privire la modul de gândire actual privitor la minerit în contextul dezvoltãrii  durabile, cu intentia de a oferi un temei de gândire pentru autoritãtile române si pentru investitorii români si strãini.5-1

O initiativã lãudabilã, dacã ar fi sã-i credem pe cuvânt pe organizatori. Numai cã,

proprietarii de la GEROM INTERNATIONAL, mai exact managerul Michael MELCZER a interzis accesul pe mosia lor unei pãrti a presei. Acesta si-a permis sã obstructioneze accesul mass-mediei, cea neagreatã de el si oamenii lui, tocmai la un eveniment public, organizat cu banii primãriei Petrosani!  Echipa Mondo TV care a vrut sã intervieveze câtiva specialisti care participau la workshopul  care se derula la Gerom nu a fost lãsatã sã treacã de poarta principalã, pe motiv cã “asa sunt ordinele de sus”.

Solicitãm public ca suma din bani publici pe care Gerom a încasat-o pentru acest eveniment sã fie returnat bugetului local, dat fiind faptul cã evenimentul

s-a dovedit cã a fost unul privat si nicidecum unul public, iar sustinerea de la bugetul local a actiunii private a celor de la Consortiul Gerom nu se justificã cu atât mai mult cu cât firma respectivã are suficienti bani sã îsi promoveze si singurã echipamentele.

Salvati mineritul din Valea Jiului!5-3

Salvati mineritul! Salvati Valea Jiului! Asta au strigat si au scris pe bannere tinerii care ieri au iesit în stradã, la un miting organizat pentru sustinerea Vãii Jiului. Actiunea a fost anuntatã pe facebook, dar si pe canalele de informare media, în urma unei campanii initiatã de Mondo TV si Mondo FM în urmã ceva timp. Mitingul de ieri a început în jurul orei 13.30, în fata Casei de Culturã “Ion Dulãmitã” , iar tinerii s-au deplasat pânã în zona de nord a Petrosaniului, în fata Gerom, loc unde s-au derulat lucrãrile unui workshop international pe teme de minerit. Tinând cont cã actiunea a fost organizatã în mijlocul sãptãmânii la o orã la care majoritatea oameniilor sunt fie la muncã, fie la scoalã, nu putini au fost cei care si-au manifestat atasamentul fata de initiativa tinerilor.

“ Mi-e teamã cã nu am viitor. Vreau sã trãiesc în Valea Jiului,unde este si familia mea. Nu vreau sã plec de aici. Mineritul nu trebuie închis”, ne-a declarat unul dintre tinerii participanti la miting. “Ar fi o gresealã imensã ca mineritul sã se închidã. Am venit aici pentru cã vreau un loc de muncã, vreau viitor, aici, în orasul meu, Petrosani”, a spus un alt tânãr.

Pentru a-si exprima în mod si mai evident teama cã mineritul s-ar închide si astfel oamenii din zonã nu ar mai avea viitor, unii tineri au venit îmbrãcati si în salopete de miner. Alãturi de tinerii care au organizat aceastã miscare s-a alãturat si Ionut Drãgotesc, diectorul general al Mondo TV si Mondo FM, care intentioneazã organizarea unei actiuni de amploare pentru salvarea Vãii Jiului  în ceea de-a doua jumãtate a lunii mai.

Pumn în gurã pe bani publici pentru MONDO TV 5-2

Din nefericire, însã, atunci când reporterii Mondo TV au vrut sã ia un punct de vedere specialistilor din minerit vizavi de actiunea tinerilor, dar si despre lucrãrile workshopului, li s-a spus  cã nu au voie sã treacã de poartã.  Ionut Drãgotesc, directorul trustului media a vorbit personal cu paznicul clãdirii, care a confirmat cã aceastã televiziune are accesul restrictionat, chiar dacã este un eveniment public.

“Este inadmisibil ca în anul 2013 accesul unui post de televiziune la o actiune publicã sã fie restrictionat. Este un atentat la libertatea presei, este o sfidare pentru telespectatorii Mondo TV, la adresa oameniilor din Valea Jiului. Am înteles cã la CBC se discutau probleme legate de viitorul energetic al acestei tãri. Este de apreciat o astfel de initiativa, am fi dorit sã fim acolo pentru a pune întrebãri, pentru a primi rãspunsuri. Din pãcate însã cei care au îngropat URUMP actualul GEROM, au interzis accesul echipelor MONDO TV în salã. Dacã am fi dorit sã filmãm în curtea de pe Maleia a d-lui Serafinceanu întelegeam, sau dacã la CBC era vreo cumetrie, însã  aici se desfãsura o actiune unde printre altii, partener era si Primãria Muncipiului Petrosani. Noi am ales sã îi filmãm si pe oamenii simpli, câtiva, care strigau dupã gard “Salvati VALEA JIULUI” . Acest lucru nu a convenit. Singurii care au încercat sã intervinã pentru a remedia aceastã problemã au fost TIBERIU IACOB RIDZI si MONICA IACOB RIDZI, din pãcate însã prea târziu, dupã ce colegii mei au fost umiliti de portarii d-lui Serafinceanu”, ne-a declarat Ionut Drãgotesc, director general Mondo TV & Mondo FM. De mentionat este cã si cotidianul Cronica Vãii Jiului s-a aflat pe lista neagrã al portarilor de la Gerom din subordinea lui Michael MELCZER .

PS: Cu sigurantã Aurelian Serafinceanu nu stie absolut nimic de acest incident generat de mâna sa dreaptã din consortiu, Michael MELCZER, domnia sa, probabil, fiind mult mai ocupat cu alte proiecte…

Luiza Andronache

Advertisements