Absolvenții de clasa a VIII-a au aflat, direct de la angajatorii din Valea Jiului, care este oferta lor și unde se pot angaja. Asta, ca să poată spune, înainte de examenul de la finalul gimnaziului, cam ce vor să facă când vor fi mari.
„Bursa meseriilor pentru elevi” a fost un eveniment organizat de Primăria Petroșani, Colegiul Economic Hermes și Inspectoratul Școlar Județean, alături de cei care caută să angajeze tineri. Fiecare s-a pregătit cu oferte care să îi încânte pe viitorii liceeni. „Este o bursă a meseriilor pentru elevi. Am invitat mai multe firme, ca să își prezinte oferta. Copiii vin să vadă oferta, acesta fiind un proiect pe termen mediu și lung, iar noi facilităm orientarea copiilor, încă din clasele primare, până termină liceul, sau facultatea. Ei pot să vadă ce oportunități au și aici”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.


„Este foarte important ca elevii, chiar de la finalizarea studiilor gimnaziale să știe ce își doresc să facă în viitor”, a completat și Mihaela Ionițoaei, director adjunct Colegiul Economic Hermes, care a găzduit evenimentul.
Iar oamenii de afaceri au venit să le arate în ce domenii pot să își găsească un loc de muncă. „Le propun ca fie cu ochii deschiși, așa încât să vadă că și în Valea Jiului se poate să își găsească un loc de muncă foarte bune pentru viitor, atât pentru pregătirea lor profesională, cât și ca venit, că, până la urmă, de aceea lucrăm, cu toții, ca să avem și un venit”, a spus Alexandra Lihoacă, administrator Zona D.
„Să învețe, să se pregătească mereu și pot fi următorii noștri colegi, peste câțiva ani. Noi ne dorim acest lucru”, a precizat și Dan Pupăzan, director tehnic INSEMEX Petroșani.


„Dorim să le oferim oportunitatea să învețe o meserie modernă, căutată, chiar aici, la noi, în țară. Oferim stagii de practică, formare la locul de muncă și un loc de muncă stabil, chiar după terminarea studiilor”, a adăugat Lavinia Helgiu, asistent marketing VISA SRL.
„Le propunem 3 ani în care învață să devină asistent medical generalist, sau de farmacie. Asvem peste 30 de ani de când profesăm și un mare ajutor din partea Spitalului de Urgență din Petroșani. Și avem și un proiect Erasmus +, în care facem 3 fluxuri de schimburi de experiență, pe an”, a precizat dr Doru Ciugulea, Școala Postliceală Carol Davila Petroșani.
„Noi producem echipamente în industria reciclării. Ultimele noastre realizări sunt centrele regionale Returo. Anul trecut am realizat 7 centre la nivel național, în Cluj, Timișoara,, Brașov, Otopeni. Anul acesta le montăm pe cele din Oradea și Constanța și ne adresăm elevilor absolvenți, arătându-le că se poate face performanță și în Valea Jiului, inclusiv dacă au studii medii, ori superioare”, a spus Simona Stolojan, ADARCO.
„Am pornit de aici, din Valea Jiului, acum 21 de ani și vrem să ne extindem și depozitul și domeniul de activitate. Ne-am gândit că este un moment bun să luăm legătura cu tinerii care, cel mai probabil, în câțiva ani, pot deveni angajații noștri”, a punctat Vasile Capriș, HidroSistem.


„Din 2019, până în prezent, noi am avut clase de învățământ dual, sau altele care au făcut practică, la școala profesională și, de fiecare dată, toți elevii veneau la început cu două mâini stângi, iar când au plecat de la noi, au deprins nu doar elemente de bază, dar și lucruri cu care un meseriaș poate lucra în practică”, a spus și Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Tinerii, însă, au planuri, însă, abia acum își pot face o idee despre ceea ce pot face aici, ca oameni care cândva vor vrea să lucreze. „Am venit să vedem cum ne putem alege un viitor mai bun. Mă voi duce la facultate, dar încă nu știu ce voi face”, a spus unul dintre elevii din clasa a VIII-a care au venit aici.
„M-am gândit să mă fac veterinar, sau să merg pe biochimie. Dar e bine să văd oferta de acasă”, a spus un alt elev, care speră să ajungă medic.
„Poate mă fac polițist, la criminalistică. Nu știu încă”, a spus altul.
„Am venit să vizităm liceele, dar și să vedem ce putem face pe viitor. Știu că vreau să mă= fac medic veterinar și că voi studia medicina”, a conchis o altă elevă.

Diana Mitrache