60 de zile au la dispoziţie absolvenţii de liceu, ori cei de şcoli superioare, să meargă la sediile agenţiilor de ocupare a forţei de muncă, de unde pot să îşi găsească un job, ori să primească o indemnizaţie de şomaj.
Mai apoi, dacă intră pe piaţa muncii, primesc chiar şi până la 1.000 de lei. „Absolvenţii în vârstă de peste 16 ani, care, într-un interval de 60 de zile de la data absolvirii, nu au reuşit să se încadreze în muncă, potrivit pregătirii profesionale, pot beneficia de indemnizaţia de şomaj egală cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă, care este 500 de lei, deci 250 de lei. Data absolvirii este cea înscrisă pe certificatul de absolvire ”, a spus Georgeta Tomuţă, şef AJOFM Hunedoara.
În cele 60 de zile, absolvenţii îşi vor depune, aşa cum spun cei de la AJOFM Hunedoara, două dosare: unul de şomer neindemnizat, în prima parte. Apoi, înainte de finalizarea celor 60 de zile, îşi pot depune dosarul de şomeri indemnizaţi.
„Pentru asta avem nevoie de actul de identitate, adeverinţa sau certificatul de absolvire. La liceu le dă diploma, la facultate, diploma se dă mai târziu şi atunci la dosar se anexează adeverinţa de absolvire, o declaraţie pentru sănătate. Documentele se pot depune on-line la toate agenţiile noastre locale, sau pot veni personal, pentru că agenţiile noastre respectă condiţiile de distanţare socială şi normele în vigoare”, a mai precizat şefa AJOFM Hunedoara.
Absolvenţii şomeri pot urma apoi chiar cursuri de calificare, iar, dacă vor fi încadraţi în muncă, fiecare absolvent, înregistrat la AJOFM, cu program de 8 ore, pentru mai mult de 12 luni, poate beneficia de o sumă de inserţie pe piaţa muncii de 1.500 de lei, care se achită în două tranşe. Prima parte a sumei se dă imediat după angajare, iar după 12 luni, restul de bani.
„Încurajăm toţi absolvenţii să vină la noi să se înscrie, să beneficieze de toate serviciile, să solicite ajutorul colegilor noştri din agenţiile locale şi din cea judeţeană şi să participe şi la acţiune pe care le organizăm noi, când facem întâlniri on-line cu angajatorii”, a mai precizat Georgeta Tomuţă. Mai mult, cei care îi angajează pe aceşti tineri, din rândul şomerilor, respectiv, angajatorul primeşte timp de un an, suma de 2.250 de lei. Tinerii liceeni, absolvenţi de şcoli profesionale său liceu, dar şi cei care au terminat facultatea, trebuie să îşi calculeze cele 60 de zile în care pot merge la agenţiile de şomaj, după data trecută în fişa de absolvire.
Diana Mitrache