N umărul turiștilor care au ajuns în județul Hunedoara a scăzut, în luna aprilie. Potrivit Direcției Județene de Statistică Hunedoara ”în luna aprilie 2022 s-au
înregistrat 8831 sosiri ale turiştilor. Numărul înnoptărilor din luna aprilie a fost de 16311. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 14.4% pe luna aprilie”.
Turismul din județ are un potențial ridicat, însă nu este exploatat suficient. Datele publicate pe ADRVEST arată că județul Hunedoara se situează din punct de vedere turistic peste media regional și chiar națională.
”Din perspectiva evoluției cifrelor financiare din perioada 2014-2019, sectorul turismului (analizat din perspectiva sectorului I hoteluri și restaurante) și-a dublat cifra de afaceri (+124,4%) și are un potențial mare de dezvoltare Numărul companiilor, precum și numărul angajaților a continuat să crească. În contextul declinului activităţilor industriale, mai ales cele legate de minerit, judeţul a început procesul de reconfigurare a economiei mizând din ce în ce mai mult pe turism. Acest fapt este vizibil şi în creşterea ofertei turistice din ultimii ani şi mai ales în numărul sosirilor. În ultimul deceniu numărul de turiști din județ a crescut continuu, cu aproape 17% pe an, o creștere peste cea regională (9,8% pe an) sau națională (12% pe an). În 2019 numărul de turiști a fost de 194.245, ceea ce reprezintă 18,2% la nivel regional”, notează documentul.
Resursele turistice de care dispune județul nu sunt exploatate îndeajuns de mult pentru a fi puse în valoare.
”Turismul are un potențial foarte mare în județ, în mare parte neexploatat. Județul Hunedoara nu este o destinație turistică tradițională, dar complexul de factori de natură geografică, patrimoniul construit și imaterial contribuie la fundamentarea turismului ca un sector cu potențial, în expansiune în următorii ani. Potențialul turismului se concentrează mai ales în jurul stațiunilor montane, al ecoturismului, al patrimoniului construit (industrial, dacic, medieval, inclusiv patrimoniu UNESCO) și al turismului balnear, sectoare ce dețin un avantaj competitiv. Lipsa de investiții pentru regenerarea mediului și existența siturilor industriale poluate și neutilizate este unul din factorii care influențează negativ dezvoltarea turismului”, mai notează documentul.
Pe teritoriul județului sunt localizate 4 stațiuni turistice, Parâng-Petroșani și Geoagiu Băi sunt stațiuni de interes național, iar stațiunile Vața de Jos și Straja sunt de interes local. Nivelul de dezvoltare al acestora este sub potențialul real, în contextul unor investiții reduse. ”Dezvoltarea turismului, și în special a turismului ecologic, va conduce atât la creștere economică, cât și la reducerea noxelor cauzate de creșteri ale fluxurilor turistice. Mai mult, sectorul turismului are capacitatea de a asimila o parte importantă din forța de muncă de la nivel județean. Pe lângă investițiile în activele turistice, sunt necesare cursuri de formare și reconversie profesională în turism, pentru forța de muncă care ar urma a fi disponibilizată în urma procesului de tranziție”, mai arată documentul.
Monika BACIU