M alul unui versant a cedat în Defileul Jiului pe o porțiune de 100m, iar în Petroșani a plouat cu aproape 100l/mp. A fost cea mai mare cantitate de precipitații, lucru ce a făcut ca Jiul, în defileul ce duce spre Târgu Jiu, să crească foarte rapid cu 2 m în înălțime.
Precipitațiile de duminică noaptea au fost puternice la Petroșani, dar și la Petrila. Aici s-a concentrat întreaga cantitate de apă, iar cei de la Apele Române spun că izvoarele de munte au crescut de 75 de ori ca debit. „Au căzut 94,4 l/mp în 24 de ore la stația Livezeni, aici la Petroșani, unde a fost cea mai mare cantitate de precipitații din Valea Jiului. A căzut 82 l/mp la Taia și 70 l/mp la Bănița. Am avut o creștere a Jiului, la Strâmbuța, de 2 m, fapt ce a dus la un debit de 75 mc/s. Dar, în mod normal, Izvoul are
1 mc/s debit. Acum a avut 75 mc/s”, a spus Sorin Corici, șeful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu.
Jiul de est a avut un debit de 67mc/s, iar precipitații puternice au fost și la Bănița, ori la Petrila, în zona Taia. Doar în Vest, spre Uricani, ploile au fost mai blânde, pentru că aici a plouat cu 25-30 l/mp.
„S-au înregistrat scurgeri de pe versanți și s-a inundat caroabilul la Petroșani, în Cartierul Aeroport. Iar la Polatiște a căzut un zid de sprijin pe o lungime de 100 m, zid de sprijin care aparține celor de la Romsilva, făcând imposibilă deplasarea spre priza de apă de la Polatiște, care aparține de Apa Serv”, a mai precizat Sorin Corici.
Apele de munte au contribuit și ele la creșterea debitelor și Jiul a înregistrat
debite-recod în această perioadă, chiar dacă a plouat numai câteva ore în seara de duminică spre luni, când în zona Văii Jiului a fost cod portocaliu.
Diana Mitrache