La periferia municipiului Petrosani, în zona în care a fost cândva exploatarea minierã Dâlja, s-a mai înãltat un munte. Din pãcate, este unul de gunoi, gunoiul fiind depozitat acolo, dupã ce se ridicã din toatã Valea Jiului.
Deseurile au creat un adevãrat munte si locul poate fi usor observat de departe, dupã ce nimeni nu a vrut ca astfel de mizerii sã ajungã în Valea Jiului. Si aici, este vorba despre consilierii din Petrila, atunci când primar era Ilie Pãducel, care nu au agreat ca deponeul ecologic sã fie construit în orasul lor, departe de ochii trecãtorilor si în conditii igienice total opuse. Acum, muntele de deseuri a ajuns sã fie vizibil de pe Drumul European ce strãbate municipiul Petrosani, pentru cã tone de gunoaie, mai mult sau mai putin sortate, sunt duse zilnic din Valea Jiului, în acest loc. Totul, pânã ce deponeul de la Bârcea Mare va fi operational. Tariful de colectare, sortare, depozitare si transport la rampa Dâlja a deseurilor menajere este de 317,02 lei/tonã, iar populatia este arsã la buzunare, desi privelistea este una îngrijorãtoare deja. Cantitãtile de deseuri, pe care populatia le produce, sunt uriase. Statisticile aratã cã doar de la Vulcan pleacã aproximativ 260 de tone lunar, atunci când nu plouã sau ninge. Dacã este umezealã, cantitatea de deseuri ajunge si la 300 de tone pe lunã, în conditiile în care de aici deseurile sunt selectate. Celelalte orase, însã, produc si mai mult gunoi. Uricaniul produce 80 de tone lunar, Lupeniul 400 chiar si 500 de tone de deseuri lunar, însã diferenta ar putea fi datã de selectarea materialelor reciclabile.
Încã din ianuarie, Gheorghe Ile atrãgea atentia cã este prea mare cantitatea de deseuri si afirma cã va cautã sã ducã de aici gunoi, spre alte deponee. Deseurile din Valea Jiului ajung la Petrosani si platforma este gestionatã de la Vulcan. Primarul Gheorghe Ile, însã, cautã solutii ca sã mai încapã gunoiul pe care îl face populatia din aceastã parte a judetului. „Deja noi am încercat sã luãm legãtura cu alte deponee, ca sã putem duce de la Petrosani deseurile în altã parte. Trebuie sã lucrãm la reducerea cantitãtii, prin trierea lor, cam cu 15 pânã la 20% anual, asa încât sã mentinem aceastã groapã de la Petrosani, pânã va fi gata deponeul de la Bârcea Mare”, a precizat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan, însã, populatia nu face nici acum trierea deseurilor pe care le aruncã si operatorii nu colecteazã selectiv încã. Muntele de gunoi de la Petrosani s-a format în doar 3 luni si, deocamdatã deponeul de la Bârcea Mare este neoperational, pentru cã licitatia privind operatorul a fost contestatã.
Diana Mitrache