Agentia Nationalã pentru Arii Naturale Protejate a fost înfiintatã, sãptãmâna trecutã în Hunedoara, pentru a prelua administrarea ariilor de felul acesta de la organizatiile non-guvernamentale.
Cu acest prilej s-au pus bazele realizãrii unui proiect în valoare de 5 milioane de euro, care va fi semnat pentru a primi finantare.
”Statul român si-a asumat administrarea ariilor protejate. Din 2007, pânã acum,, ariile protejate, în marea lor majoritate, erau administrate de niste entitãti neguvernamentale, iar acum a venit momentul ca statul sã îsi asume administrarea a 23% din România”, spune Adriana Croitoru, presedinta ANANP din România. Nu mai putin de 30 la sutã din suprafatã ariilor protejate sunt pe teritoriul judetului nostru, iar acest statut creeazã probleme în plus, atât pentru proprietarii de terenuri sau pãduri în aceste zone, care nu le pot valorifica, dar si pentru administratiile locale. Un exemplu vine de la primarul comunei Pui, Victor Tiberiu Stoica,cel care aratã cã are o bunã parte din parcul Grãdistea Muncelului Cioclovina pe teritoriul comunei sale.
„Din fericire, pe teritoriul comunei Pui sunt douã sau 3 localitãti în care intravilanul face parte din parc. Acei oameni nu pot sã îsi taie niciun lemn din proprietate, fiindcã e în parc si e o problemã care ar trebui rezolvatã”, a mentionat primarul comunei Pui. Prezent la întâlnirea a fost si administratorul public al judetului Hunedoara Costel Avram, care a precizat cã o astfel de agentie poate sã le vinã în sprijin oamenilor, „Este foarte important cã ariile protejate, la ora aceasta, au fost preluate prin aceastã agentie si revin statului român. În conditiile acestea, cred cã va exista un partener de dialog între agentie si cetãtenii care au terenuri în aceste arii. Am înteles cã lucrurile se pot schimba si prin agentie pot veni foarte multi bani, în anumite zone. Pot doar sã vã spun cã presedintele C J Hunedoara va merge la Bucuresti si va semna primul parteneriat între agentie si CJH, ce va aduce 5 milioane de euro în Hunedoara”, a spus Costel Avram. Nu o datã, ariile protejate au dus si la stoparea unor investitii, iar un exemplu în acest sens ar fi chiar drumul national 66A, care leagã vestul Vãii Jiului de Bãile Herculane, dar si hidrocentrala aflatã la iesirea din Petrosani, pe Defileul Jiului. Ambele lucrãri au costat statul zeci de milioane de euro, dar sunt oprite în principal din cauza protestelor ecologistilor, care vorbesc despre afectarea ireversibilã a unor arii protejate.
Pânã acum, în România ariile naturale protejate nu sunt administrate direct de cãtre statul român, cu o singurã exceptie: Rezervatia Biosferei Delta Dunãrii. Restul, adicã parcurile nationale, parcurile naturale, rezervatiile naturale si siturile Natura 2000 sunt administrate prin custozi/administratori în baza unor planuri de management pe 10 ani.
Diana Mitrache