1. Alegeti un echipament de alunecare pe zãpadã corespunzãtor, din punct de vedere al caracteristicilor tehnice si al reglajului legãturilor, greutãtii corporale si nivelului Dvs. de pregãtire
  2. Abordati, la început, cu precautie pârtiile de schi, întrucât nu mai detineti aceleasi abilitãti sportive ca la finalul sezonului trecut si este necesarã o micã perioada de reacomodare.
  3. Schiati în asa fel încât sã nu puneti în pericol viata altui schior sau sã îi cauzati acestuia vreun prejudiciu.
  4. Adaptati-vã viteza si maniera proprie de a schia conform pregãtirii tehnice, conditiei fizice, stãrii zãpezii, gradului de dificultate a pârtiei, conditiilor atmosferice si densitãtii traficului de pârtie.
  5. Alegeti cu grijã traiectoria pe care urmeazã sã coborâti, în scopul protejãrii schiorilor aflati în aval.
  6. Depãsiti schiorul aflat în aval fie pe partea dreaptã, fie pe partea stângã, cu conditia ca aceastã depãsire sã fie suficient de largã pentru a evita o eventualã evolutie neasteptatã a celui ce urmeazã sã fie depãsit.
  7. Asigurati-vã, printr-un examen atent al traficului din amonte si al celui din aval, cã atât dumneavoastrã, cât si alti schiori sunteti în afara oricãrui pericol, cu ocazia traversãrii unei pârtii sau a reluãrii parcursului, dupã o oprire temporarã pe pârtie.
  8. Evitati stationarea pe pârtie, mai ales pe portiunile înguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. În cazul cãderii, eliberati pârtia în cel mai scurt timp posibil.
  9. Utilizati numai marginea pârtiei pentru urcarea sau coborârea pe jos, fãrã schiuri.
  10. Respectati indicatoarele de semnalizare si balizele de marcare instalate pe pârtie si pe traseele de schi pentru agrement: Nu schiati în pãdure, Nu coborâti direct, Interzis sãniusul, Nu circulati pe pârtie
  11. Respectati marcajele internationale pentru gradele de dificultate ale pârtiilor de schi: verde-foarte usor, albastru – usor, rosu-mediu, negru – dificil
  12. Anuntati echipa localã Salvamont , direct , prin Dispeceratul National Salvamont la numãrul de telefon 0Salvamont (0725.826.668) sau prin Serviciul 112 în cazul producerii unui accident pe pârtie, specificând urmãtoarele: numele dumneavoastrã, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul si locul unde se gãsesc persoanele accidentate.
  13. Încercati sã protejati locul accidentului si accidentatul, amplasând pe pârtie la 5-6 metri în amonte, o bariera de schiuri înfipte în zãpadã , pânã la sosirea echipei Salvamont.
  14. Protejati termic accidentatul si încercati sã îi asigurati suport psihologic.
  15. În cazul unor cãzãturi puternice încercati sã nu miscati persoana accidentatã si nu permiteti sã intervinã decât persoane cu pregãtire medicalã, medici, asistenti/paramedici sau salvamontisti. Cazuistica accidentelor cu traumatisme de coloanã este destul de mare în cazul accidentelor pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnã si interventia unor persoane fãrã pregãtire medicalã sau echipamentul necesar poate fi fatalã accidentatului.
  16. Nu acceptati sã fiti transportati în afara pârtiei decât cu mijloace de transport specifice, tip targã de pârtie, si doar dupã ce s-a fãcut imobilizarea corespunzãtoare a zonei afectate.
  17. Nu folositi mijloace de alunecare improvizate, tip pungi sau capace de plastic, nu sunt controlabile si genereazã accidente grave.

Salvamont Romania , prin structurile sale judetene si locale, va fi alãturi de Dvs. în statiunile turistice de practicare a sporturilor de iarna, intre 300 si 500 de salvamontisti fiind prezenti la datorie în peste 80 de baze si posturi Salvamont din zonele de practicare a sporturilor de iarnã sau cele care înregistreazã aflux mare de turisti.
Echipele Salvamont, singurele structuri care detin personal pregãtit profesional si atestat legal pentru a interveni în solutionarea accidentelor montane pot fi alertate prin sistemul unic de urgentã 112 si prin intermediul Dispeceratului National Salvamont ( 0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicatia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.
Salvamont România , prietenii dvs. dintotdeauna de pe cãrãrile muntilor vã doresc un sezon de iarnã perfect!