Suntem în Săptămâna albă, așa cum o numesc credicioșii ortodocși. E vorba despre o săptămână în care sunt indicate anumite alimente și în care miercurea și vinerea se face dezlegare la ouă, lapte, brânză și pește.
În 2024, Învierea Domnului cade pe 5 mai, astfel că Săptămâna Albă începe la data de 11 martie. În aceste zile, credincioșii, care aleg să țină
postul Învierii Domnului, nu vor mai mânca preparate din carne.
Albul alimentelor
consumate în Săptămâna albă simbolizează „haina luminoasă a postului” pe care urmează să-l înceapă credincioșii. Această săptămână reprezintă o pregătire fizică a credincioșilor, pentru Postul Paștelui.
„Având în vedere că suntem într-o perioadă cu totul specială a Bisericii Ortodoxe, perioada Triodului, trebuie să înțelegem fiecare dintre noi, că este una pre-pascală și are menirea de a ne pregăti pentru Sfântul și Mareel Post al Paștelui. Săptămâna albă, cea în care am intrat, este una în care noi trebuie să ne îmbrăcăm trupul și sufletul în haina această luminoasă”, a spus preotul Gabriel Bulf, protopop din Valea Jiului.
Sunt permise acum, așa cum știu credincioșii, doar unele alimente. „Nu se mai consumă preparate din carne, decât pește, sau lapte, brânză și ouă. Și fiecare dintre noi trebuie să ne pregătim înainte de a intra în Marele Post și fizic și suflește, mai ales. Pentru că, duminica viitoare, cea care poartă numele de Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, este una a iertării, una în care, în toate
bisericile ortodoxe se va face molifta postului și slujba vecerniei, în care, fiecare dintre noi ne vom cere iertare unii, celorlalți, ca să intrăm pregătiți în această perioadă duhovnicească”, a mai adăugat părintele Gabriel Bulf.
Zilele de miercuri
și vineri, din Săptămâna Albă, sunt numite aliturgice, astfel că preoții nu săvârșesc
Sfânta Liturghie.
În prima zi din Săptămâna Albă, numită și Lunea Curată, gospodinele spală toate vasele în care s-a gătit mâncare de dulce sau de frupt, inclusiv tacâmurile, lingurile din lemn și polonicele. În această zi numai copiii se mai pot înfrupta din bucatele rămase de la ospățul de Lăsatul Secului, iar adulții mănâncă numai gustări reci.
Diana Mitrache