Crestinii ortodocsi si greco-catoloci au intrat de ieri, 27 februarie, in Postul Pastelui, primul mare post de peste an, care se va incheia pe 14 aprilie. Cunoscut sub denumirea de Postul Mare, acesta este cel mai lung si mai aspru post dintre cele patru posturi de durata ale bisericii, sapte saptamani.
In vechime, Postul Sfintelor Pasti avea menirea de a-i pregati pe cei ce urmau sa primeasca botezul in noaptea Invierii.
Incepand cu secolul al III-lea, Postul cel Mare a fost impartit in doua perioade distincte: Postul Patruzecimii si Postul Pastilor. Pentru a trezi sufletele credinciosilor si a-i indemna la cainta si smerenie, Biserica a hotarat ca in timpul Patruzecimii sa nu se savarseasca liturghii decat sambata, duminica si de sarbatoarea Bunei Vestiri. Totodata, sunt oprite nuntile si serbarea zilelor onomastice.
Postul Sfintelor Pasti tine 7 saptamani, perioada in care nu se mananca oua, carne, branza, peste si untdelemn si nu se consuma bauturi alcoolice. Totusi, dezlegare peste este la Buna Vestire si in Duminica Floriilor. In schimb, celor bolnavi le este ingaduit sa manance bucate cu untdelemn si sa bea vin in Postul Mare.
“Postul Sfintelor Pasti este postul cel mai important din anul bisericesc, cel mai aspru si cel mai lung. Acest post se incadreaza in viata liturgica a bisericii prin cantari speciale si rugaciuni, dar mai ales pentru nevointa aspra la care suntem chemati fiecare dintre noi sa ne pocaim la toate rautatile pe care le-am facut in viata noastra. Inainte de vremea postului cu cateva saptamani, incepe perioada Triodului in care avem duminici special de pregatire pentru intrarea in post si chiar inainte de intrare, avem Duminica izgonirii lui Adam. El a fost izgonit din Rai datorita incalcarii poruncii de a nu manca. Atunci, postul ne pune pe noi in situatia aceea de nu cumva sa credem ca mancarea este cea care sustine viata noastra. Tot ceea ce se pune intre mine si Dumnezeu, se face un perete si ne desparte”, ne-a declarat parintele Iulian Selaje, preot la Biserica Sf. Mucenita Varvara din Petrosani.
Postul este, insa, un bun prilej de curatire spirituala si interioara, atat in fata semenilor, cat si a lui Dumnezeu. In aceasta perioda trebuie sa fim mai buni, mai darnici, mai iertatori si mai smeriti.
“Lucrurile sunt legate. Noi nu suntem despartiti, ci suntem trup si suflet, impreuna. Un filosof zicea “ Esti ceea ce mananci”. Stim foarte bine ca trupul acesta este purtator de Duh si aici incepe si sfintirea noastra. Sigur, nu este de ajuns doar sa nu mananci anumite mancaruri. De aceea, in duminica aceasta, inainte de inceputul postului, ne si invata Mantuitorul cum sa postim.
“Iar voi cand postiti sa nu fiti ca fatarnicii, cu fetele triste, ci spalati-va fata si fiti bucurosi, sa nu aratati oamenilor ca postiti, ci Tatalui Vostru, care vede in ascuns si care va va rasplati pentru aceasta”. Foarte important este ca duminica dinaintea postului este numita si Duminica iertarii, pentru ca se zice asa “ Daca nu veti ierta voi celor care v-au gresiti voua, nici Tatal Vostru din cer nu va va ierta”. Trebuie sa ne iertam unii pe alti cand intram in Post si trebuie sa ne straduim ca sa ajungem la aceasta. De aici ne vine bucuria noastra. Daca nu-l iert pe fratele meu, atunci cum pot sa spun ca-l iubesc, iar daca nu-l iubesc, atunci cum pot sa spun ca il iubesc pe Dumnezeu?”, a mai spus parintele Iulian.
In Postul Pastelui, biserica interzice cu desavarsire oficierea nuntilor si a botezurilor.
Luiza Andronache
Mircea NISTOR