A crescut numãrul virozelor. Medicii îsi iau mãsuri

Tot mai multi pacienti s-au prezentat în ultimele zile la cabinetele medicilor de familie din Valea Jiului. Vin cu viroze, pneumonii si încã nu putem vorbi de o epidemie de gripã, însã medicii spun cã valul de viroze acum va cunoaste un maxim.
Sunt cazuri usoare, dar la fiecare cabinet medical s-au luat mãsuri, clantele sunt înfãsurate în materiale  fese îmbibate în spirt si acestea sunt schimbate la un anumit interval de timp, pentru a preveni o epidemie de gripã sezonierã, cãci despre alte forme nu se poate vorbi în zona noastrã.
„Tinând cont de schimbarea climatericã, au început sã aparã viroze. De luni, cazurile s-au înmultit, dar vorbim de viroze respiratorii, infectii ale cãilor respiratorii superioare, fãrã complicatii deocamdatã si fãrã a suspiciona gripa. Suntem atenti, am si luat unele mãsuri si dezinfectãm clantele si le dãm mãsti celor ce sunt bolnavi”, a spus dr. Constantin Gheorghiu, medic de familie.
Cât despre vaccinuri, oamenii s-au prezentat la cabinetele medicale, însã, stocul a fost epuizat si la fel si cel din farmacii. „Niciodatã nu vor fi suficiente. Au fost ceva mai multe fatã de anii trecuti si era vorba sã ne mai trimitã încã din luna decembrie, dar s-a sistat. Am înteles cã nu avem de unde importa. Cereri sunt, însã, foarte multe. Si, ceea ce este foarte rãu, e cã nici în farmacii nu se gãseste de cumpãrat, cã oamenii ar fi cumpãrat. Mã refer si la cei cu afectiuni cronice”, a mai afirmat dr Gheorghiu.
Numãrul infectiilor acute respiratorii înregistrate pe teritoriul judetului Hunedoara este, potrivit datelor de la DSP,  de 1.435 de cazuri din care pneumonii 382 de cazuri. Au fost internate un numãr de 188 cazuri din care 3 persoane suspecte de gripã ( din acestea 1 caz confirmat de gripa A H1N1, 2 cazuri confirmate prin teste rapide). Este vorba despre pacienti de 41, 12 si 9 ani, internate acum la spitalele din Deva si Hunedoara. Dar medicii spun cã sunt mai putine cazuri fatã de aceeasi sãptãmânã din 2019, când au fost înregistrate 1.617 de cazuri, din care pneumonii 557 de cazuri.
Din pãcate, în acest an, în Hunedoara a fost confirmat si primul deces din cauza gripei. Este vorba despre un bãrbat de 76 ani, care a murit în Spitalul din Hunedoara.
Diana Mitrache