Complexul Energetic Hunedoara recurge la importuri pentru a asigura cantitatea de cărbune necesară funcţionării termocentralei Mintia.
Cărbunele ajunge în portul Constanţa, iar de acolo materia primă este transportată pe calea ferată până la Mintia. În acest sens, Complexul Energetic Hunedoara a scos la licitaţie un contract privind ”Serviciul de transport cărbune de la Staţia Agigea Nord până în Staţia C.F.R. Mintia’’ pentru Sucursala Electrocentrale Deva”. Nu mai puţin de 1.2451.344 de lei este valoarea estimată a contractului. Contractul face referire la achiziţia ”serviciului de transport cărbune pe calea ferată, din staţia CFR Agigea Nord până la staţia CFR Mintia şi perfectarea unui contract de transport cărbune cu un operator de transport pe calea ferată autorizat de AFER, în condiţiile impuse”, arată documentul.
Mai mult, cantităţile de cărbune energetic estimate exprimate de aproximativ 200.000 tone ce urmează a se transporta pe perioada de valabilitate a contractului, respectiv pe o perioadă de doi ani sunt de câte 100.000 de tone anual.
”Cantitatea lunară transportată se va stabili în baza unui program de livrări convenit între autoritatea contractantă (CEHn.r.) şi furnizorul de cărbune şi comunicat transportatorului”, mai arată documentul.
Cosmin BACIU