Modificãri la noul contract colectiv de muncã al minerilor. Contractul colectiv de muncã al salariatilor Companiei Nationale a Huilei a fost prelungit pânã la data de 31 decembrie a anului viitor.

Potrivit liderilor minerilor acest act a suferit câteva modificãri, care sunt în favoarea angajatilor societãtii huilei.

”Contractul colectiv de muncã a suferit câteva modificãri. Nu sunt modificãri importante, dar nu as vrea sã nu amintesc faptul cã plata salariilor compensatorii se va face într-o singurã transã. Cei care vor pleca printr-un program de concediere colectivã vor primi salariile compensatorii o singurã datã. Pot sã vã mai spun cã sporul de pericol va fi renegociat o datã cu cresterea salariului minim pe economie. Prevederile articolului 140 care face referire la facilitãtile acordate salariatilor (energie electricã, alocatii de cãrbune, masã caldã, transport la si de la locul de muncã) vor fi supuse modificãrilor ori de câte ori una dintre pãrti va solicita”, a declarat Petre Nica, presedintele sindicatului Muntele.

Potrivit sursei citate, de cele mai multe ori, minerii sunt nemultumiti de conditiile în care sunt transportati cu autovehiculele plãtite de Compania Nationalã a Huilei cu bani grei.

”Nu trebuie sã uitãm nemultumirea salariatilor vizavi de anumite servicii. Vorbim de transportul la si de la locul de muncã, ma refer la conditiile pe care le asigurã respectivele autobuze. Bonurile pentru energia termicã reprezintã un drept de care nu se pot bucura toti salariatii. Cunoastem problemele din Lupeni de anul trecut cu cãldura. Cunoastem faptul cã la nivel de Uricani, Petrila nu existã încãlzire centralizatã si nici cãrbune nu poate fi folosit pentru bloc. În concluzie, este o prevedere statutarã de care nu se pot bucura toti”, a precizat Nica.

Transport de sute de mii de lei

Transportul minerilor de la Compania Nationalã a Huilei costã peste  600 mii de lei, adicã sase miliarde de lei vechi. Reprezentantii Companiei Nationale a Huilei declarau în urmã cu ceva timp cã “din cauza lipsei banilor nu putem încheia astfel de contracte pe o perioadã mai lungã”.

CCM si pentru Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului

Potrivit lui Petre Nica contractul colectiv de muncã este valabil si pentru viitorii angajati ai Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului.

”Prevederile contractului colectiv de muncã, conform ordonantei de Urgentã a Guvernului, aceste prevederi se vor aplica si viitoarei societãti (Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului). În concluzie este un articol pe care l-am modificat în beneficiul acestora, prin faptul cã disponibilizãrile se vor face doar de la societatea care va închide minele, pentru cã doar acolo avem resursa financiarã”, mai declarã presedintele Sindicatului Muntele.

Monika BACIU