Oameni îngroziți, ape furioase, locuințe luate de ape, drumuri rupte și inundații de o amploare uriașă. Aceasta a fost imaginea dimineții zilei de vineri, după o ploaie torențială care a durat 4 ore.

Peste 100 de oameni au rămas pe străzi și, unii dintre ei, urmează să doarmă la o școală din Lupeni, iar la Uricani apele au lovit cu o furie nemaivăzută, rupând efectiv drumul național 66A în zona Valea de Brazi.  În partea cealaltă sunt zeci de localnici și mulți turiști care au rămas la cabanele din munte. Trei elicoptere au survolat vestul Văii Jiului pentru a scoate din ape oamenii neajutorați.

Cea mai gravă situație este în vestul extrem al Văii Jiului, în zona Valea de Pești, iar primarul de la Uricani spune că a lucrat non-stop, toată noaptea de joi spre vineri, însă, apele au lovit extrem de puternic. „E dezastru. Mi-e foarte greu să spun. Am văzut de la mine de pe terasă și ce am văzut e de nedescris. Mi-e frică efectiv. Noaptea a fost foarte mare apa. Și a plouat încontinuu”, a spus un localnic din Uricani. „Sunt de 40 de ani în Uricani, dar nu am mai văzut așa mare Jiul niciodată. Ce să facem? Nu ne purtem pune cu Dumnezeu. Înainte de a veni eu în Uricani s-a mai întâmplat, dar ca acum e grav”, a afirmat o altă localnică din Uricani.
Drumul a fost rupt de ape și de la Valea de Brazi nu se mai poate înainta spre Câmpul lui Neag. Toți oamenii de acolo sunt izolați, ca și cei din zona de mai sus de drumul național, de la Valea de Brazi. „Drumul e rupt și sunt două pasaje sau trei, unde este apă mare. Sunt oameni izolați și unii stau la cabană. Cred că sunt vreo 10 oameni la cabana Cheile Buții”, a spus un biciclist care încerca să vină dinspre Câmpu lui Neag spre Uricani.
Apa a ieșit cu putere și spre Valea de Brazi, unde pe Drumul Nțaional a decopertat efectiv asfaltul și a rupt un drum de legătură. proaspăt asfaltat acaum un an.. „Suntem în Valea de Brazi, unde drumul este dezafectat, pentru că Jiul a ieșit în drumul național și stratul de asfalt gros a fost efectiv descopertat. Podul este distrus și colmatat de bușteni. Avem și un drum reabilitat pe PNDL, dar acum e distrus. Oamenii de dincolo sunt izolați acum, dar ar avea o cale de acces mai dificilă spre oraș, pe fosta cale ferată”, a spus Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.
Apa Jiului a luat stația de pompe ce alimenta stația de tratare, în zona barajului de la Valea de Pești, care s-a umplut și el până la cotele superioare, după ce a plouat cu 172 de litri pe metru pătrat, în numai 4 ore. „Aici am avut o stație de pompe, cu 3 pompe, tablou de alimentare, conducte peste Jiu și de aici trăgeam apa din Jiu în decantor, însă, apa a luat-o noaptea trecută. A fost o ploaie torențială noaptea. Am oprit stația la ora 4,30. Niciodată nu am văzut apa șa de mare”, a mărturisit Roman Trifu, responsabil al stației din Valea de Brazi.

La Lupeni a fost stare de urgență

La Lupeni, peste 100 de oameni s-au trezit cu apa în casele lor și Jiul a izbit cu putere unul dintre podurile aflate aproape de centrul municipiului. Oamenii au fost evacuați și ar putea fi cazați la o școală.

„Așa mare cum e acum, Jiul nu a fost niciodată. Mi-e frică și trebuie să fugim de acasă. E potop. A fost și noaptea mare, dar azi dimineață a ieșit în casele noastre”, spunea o femeie din Lupeni, a cărei casă era inundată. „Acum 20 de ani a fost Jiul mare, dar azi apa mi-a ridicat tot parchetul. Noi am făcut digul de 6 m și are peste 7 m apa, că a ieșit în stradă”, a adăugat un alt localnic din Lupeni. „Niciodată nu s-a întâmplat ca Jiul să fie atât de mare la Lupeni, să iasă din matcă. Nu ne puteam imagina. Are peste 5 m adâncime, și vedem că nu ne putem opune vremii. Avem peste 150 de familii care au fost evacuate în Lupeni. Îi avem pe cei de la Prefectură și ISU și facem eforturi, dar este foarte greu, că debiteul Jiului e foarte mare. Oamenii sunt în stradă. La școala gimnazială nr 2 am făcut un punct să îi ținem, dacă nu au unde dormi”, a spus Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Minerii de la Lupeni au fost și ei evacauați, din cauza apelor care au inindat galeriile de mină,
„Începând cu ora 9,00, am evacuat minerii din Lupeni, deoarece a început să se inunde subteranul din cauza ploilor și de la suprafață apa a ajuns în subteran. În momentul de față, toți cei care lucrau în mina Lupeni au fost scoase afară. Erau aproximativ 300 de oameni. Acum așteptăm stabilizarea zonei și așteptăm pomperii să vină să scoată apa de la suprafață. Abia apoi vom verifica galeriile din subetran, care, am înțeles, sunt invadate de ape. Sperăm că nu s-au inundat stațiile de pompe, că dacă s-au inundat și s-au stricat, atunci vom avea o problemă, că trebuie să evacuăm apa”, a precizat Cristian Roșu, administrator special la CEH.
Traficul în zona de vest a Văii Jiului a fost imposibil toată ziua de vineri, când furia apelor a lovit cu putere, iar Jiul de Vest a ieșit în multe locuri pe drumul național. De la Iscroni, până în Valea de Brazi, dar și spre Defileul Jiului, apele au măturat totul în cale.
La fața locului au ajuns autoritățile județene. Prefectul s-a aflat în zonele cele mai afectate, iar cei din Consiliul Județean au venit să evalueaze situația.
„În Valea Jiului sunt afectate 4 localități, toate aflate pe malul Jiului de Vest. Trebuie să vedem ce a distrus apa. Să facem o analiză și vedem dacă a fost deschis barajul și să aflăm ce s-a întâmplat. O luptă om-natură este imposibilă. Măsurile de urgență vor fi luate după ce vedem rapoartele de calamități. Vrem să vedem de unde găsim fonduri ca lucrurile să intre cât mai repede posibil”, a precizat Mircea Bobora, președintele CJH.
„Situația este foarte gravă și acum vrem să vedem ce pot face autoritățile locale. Trebuie să ne întâlnim toți și să luăm măsurile legale pentru a-i ajuta pe acești oameni. Din câte am înțeles sunt peste 150 de oameni evacuați și trebuie să vedem ce facem să nu sufere și mai mult. Natura s-a dezlănșuit din nou. Viitura de acum a fost mult mai mare față de cea din 1999, iar barajul este plin”, precizat și Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
„Din păcate, se întâmplă din nou astfel de probleme din cauza apelor. În momentul de față primarii reușesc să coordoneze totul și vedem că foarte mulți locuitori vin alături de autorități. Este nevoie de ajutorul lor și văd solidaritatea între oameni”, a remarcat și Cristian Resmeriță, senator din Valea Jiului.
75 de pompieri militari cu 20 de mijloace tehnice de intervenție au fost mobilizate imediat în zonele afectate pentru evacuarea persoanelor aflate în pericol și pentru limitarea efectelor negative ale fenomenelor meteo.
Efectivele de pompieri au fost suplimentate cu echipaje ce însumează zeci de jandarmi, poliţişti şi salvamontişti.
Pompieri militari, jandarmi, salvamontiști din întregul județ Hunedoara precum și din județele Caraș-Severin, Timiș și Sibiu intervin cu 34 de motopompe pentru evacuarea persoanelor din zonele afectate cât și pentru limitarea efectelor negative ale fenomenelor meteo.
DN 66 este inundat și rupt în zona Câmpul lui Neag. În prima parte a zilei de vineri au fost evacuate 270 persoane din localitatea Lupeni, Aninoasa şi Uricani către punctul de evacuare stabilit la Şcoala 2 Bărbățeni. Încă 2 şcoli generale au fost stabilite ca puncte de evacuare în localitățile Iscroni și Aninoasa.Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a făcut demersurile necesare pentru trimiterea în zonă a 3 elicoptere pentru misiuni de recunoaștere în teren și salvare- evacuare. În zona afectată s-au transmis frecvent mesaje RO- alert și au fost pornite sistemele de avertizare acustică a populației.
În plus, s-a dispus măsura restricționării circulației rutiere de către echipajele poliției rutiere în Defileul Jiului și zonele adiacente, din cauza aluviunilor și copacilor care vin din amonte și rup poduri și podețe.

Diana Mitrache