Romică se numeşte cel mai mic pui de zimbru de la rezervaţia din Haţeg. Acesta tocmai a împlinit 10 zile. Poate fi văzut în Rezervaţia de zimbri Haţeg-Slivuţ, acolo unde este îngrijit cu dragoste de mama lui – Spider Woman şi protejat de toţi membrii turmei.
”La 3 km de oraş pe DN66, se găseşte renumita rezervaţie de zimbri, prima locaţie de pe teritoriul României în care a fost reintrodus zimbrul european (Bison bonasus), dispărut din fauna ţării după anul 1852. Povestea unuia dintre simbolurile Haţegului a început în 12 noiembrie  1958, când o pereche de zimbri – Podarec şi Polonka – a fost adusă din Polonia. Peste cinci ani a mai fost adus încă un exemplar, tot din Polonia, Pumila. Aceştia s-au înmulţit, astfel încât în anul 1979, în Rezervaţia de Zimbri Slivuţ-Haţeg, existau deja 12 zimbri. O lege nescrisă, dar respectată cu sfinţenie, spune că numele puilor născuţi în ţara noastră trebuie să înceapă cu litera “R” sau chiar cu indicativul “RO”. Aşa că, toţi cei peste 50 de “zimbrişori” care au văzut lumina zilei la Haţeg, de-a lungul celor 54 de ani de existenţă a Rezervaţiei, au purtat astfel de nume. Primii au fost: Roman, Retezat şi Română. În anul 2002, au fost aduse la Haţeg trei exemplare de zimbri de la Bucşani. În anul 2012, în rezervaţia aflată la 3 km de Haţeg, trăiau zece zimbri. Adulţii – Roşu, Romeo, Romaniţa, Roxi, Roxana şi Rozina – care aveau vârste cuprinse între 3 şi 13 ani. Recordul absolut, cu care se mândresc administratorii, îl reprezintă cei patru pui care şi-au început povestea de viaţă în vara acelui an: Romulus , Roman , Rodica şi Roibu. “Este o premieră faptul că toate cele patru femele existente în Rezervaţia Haţeg-Slivuţ au fiecare, câte un pui. Nu s-a mai întâmplat niciodată să avem, într-un singur an, patru zimbrişori”, a declarat Petru Crăciunescu, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Retezat, Direcţia Silvică Hunedoara, cel care de 17 ani se ocupă, împreună cu soţia, de administrarea zonei şi îngrijirea preţioaselor şi impunătoarelor animale. Familia de zimbri de la Slivuţ-Haţeg a primit în sânul ei un exemplar şi în anul 2004, pe Roxana. Din păcate în 2014, 7 exemplare  au murit din cauza bolii ”limbii albastre” iar  în momentul de faţă, în rezervaţie se află un număr de 6 exemplare de zimbri, 3 masculi şi 3 femele”, potrivit hategturism.ro.
Rezervaţia de Zimbrii de la Haţeg  fost fondată în anul 1958, când doi zimbri numiţi Podarec şi Polonka au fost aduşi în România din Polonia. Rezervaţia din pădurea Slivuţ este printre puţinele locuri din Europa unde trăieşte zimbrul (bison bonasus).
Cosmin Baciu
FOTO: Romsilva- Direcţia Silvică Hunedoara