Ruta Bisericilor de Lemn din Bihor este prima rută cultural turistică recunoscută din România

Ruta Bisericilor de Lemn din judeţul Bihor este prima rută cultural turistică recunoscută de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, informează un comunicat.
Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, prin Serviciul Relaţii Internaţionale şi Afaceri Europene în Domeniul Turismului, a creat un sistem voluntar de recunoaştere a rutelor cultural turistice, dezvoltate de organizaţiile de turism sau de autorităţile publice locale.
Documentaţia, în vederea recunoaşterii drept Rută Cultural Turistică locală, a fost transmisă de către Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor.
„În ţara noastră există multe destinaţii şi obiective turistice care pot fi promovate prin Rute Cultural Turistice, indiferent că vorbim despre o tematică istorică, arheologică, religioasă sau gastronomică. Ce ne propunem noi, la nivelul ministerului, este să le oferim această recunoaştere şi astfel să subliniem importanţa dezvoltării produselor turistice româneşti” a declarat Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – Direcţia Generală Turism.
Sistemul de recunoaştere voluntară, caracterizat de experienţa dobândită la nivel instituţional prin exercitarea calităţii de membru al Acordului Parţial Extins, privind Rutele Culturale Certificate de Consiliul Europei, urmăreşte conştientizarea actorilor din turism asupra semnificaţiei patrimoniului cultural material şi imaterial pentru societate şi pentru generaţiile următoare, în contextul valorificării  economice durabile.
Un alt obiectiv al acestui demers este identificarea Rutelor Cultural Turistice, dezvoltate pe plan local, regional sau naţional, cu scopul de a implementa modele de bune practici care pot creşte competitivitatea activităţii turistice. Se are în vedere, totodată, acordarea de consultanţă celor care doresc să le dezvolte la nivel naţional sau eventual să le certifice la nivel european.
Procedural, după depunerea documentaţiei la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri,  autorii vor primi în termen de 30 de zile răspunsul privind recunoaşterea drept Rută Cultural Turistică locală, regională sau naţională. Rutele Cultural Turistice Naţionale trebuie să cuprindă obiective turistice din minimum trei judeţe, iar cele realizate la nivel regional din minimum  2 localităţi.
Amintim că mai multe obiective turistice din ţara noastră sunt incluse în 8 rute culturale certificate de  Consiliul Europei, respectiv Ruta Transromanica, Ruta Moştenirii Evreieşti, Ruta Cimitirelor Semnificative, Ruta Art Nouveau, Ruta Împăraţilor Romani şi Dunăreană a Vinului, Ruta Culturală ITER VITIS, Ruta Culturală ATRIUM şi Ruta Cortinei de Fier.
De asemenea, ţara noastră face parte şi din Ruta Istoriei Antice a României la Marea Neagră şi Ruta Voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt în România şi în Republica Moldova. În prezent, sunt în proces de finalizare Ruta Naţională a Oraşelor şi Staţiunilor Balneare Istorice şi Ruta Naţională a Vinului Românesc. Videoclipul de prezentare a Rutei Bisericilor de Lemn din Bihor poate fi urmărit accesând următorul link: https://www.facebook.com/MinisterulTurismuluiMT/videos/669755700258756

Advertisements

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.