A plouat torenţial în ultimele zile. În mai multe zone din judeţ s-au produs inundaţii masive.  Rangerii Parcului Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina au realizat imagini şi din Fundătura Ponorului. Şi acolo ploaia a inundat mai multe zone. Imaginile cu adunările de apă au fost surprinse de rangerii parcului în timpul activităţii de teren.
Din imagini se vede cum mai multe culturi agricole au fost afectate de inundaţii. Din fericire, gospodăriile oamenilor nu au fost afectate. Fundătura Ponorului, aflată la o altitudine de 900 de metri, este străbătută de apele văii Ponorului, care în trecut era unită cu valea Ponorici formând o vale de dimensiuni mari care îşi revărsa apele în  N-E depresiunii Haţeg, prin zona localităţii Fizeşti. În timp râurile s-au despărţit, Ponoriciul fiind captat de actuala vale a Cioclovinei, iar râul Ponor a fost captat prin zona localităţilor Federi şi Ohaba. Apele au săpat calcarul format în perioada jurasică şi au apărut infiltraţii în albia râurilor, care au creat cele mai mari peşteri cunoscute din Munţii Şureanu.
Cu trecerea anilor aceste infiltraţii au devenit ponoarele pe care le putem vedea astăzi, râurile au erodat complet stratul de calcar până la substratul format din roci cristaline, lărgindu-şi albia şi creând cele mai spectaculoase depresiuni carstice din Munţii Şureanu.
Cosmin BACIU
FOTO: Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina