Prima probă a examenului de Bacalaureat a debutat cu incidente în judeţul Hunedoara, unde 5 copii au fost prinşi că aveau în sală telefoanele mobile. Cei 5 au fost daţi afară din examen şi nu vor mai da Bacalaureatul decât în 2021, la sesiunea de toamnă.
„Din cei 3.410 absolvenţi înscrişi pentru examenul de Bacalaureat, au lipsit 115 la prima probă. Au fost 25 de centre  de examen şi 3 centre zonale de examinare. Din păcate, pe parcursul examenului, am avut 5 incidente, în sensul că, deşi li s-a atras atenţia că nu au voie în sala de examen cu mijloace audio, telefoane, au fost surprinşi 2 elevi din zona Orăştie, unul la Brad, unul în Deva şi unul în Valea Jiului şi au fost eliminaţi din examene. S-au întocmit actele necesare, au dat declaraţii şi nu se vor mai putea prezenta la un examen de Bacalaureat  decât peste două sesiuni, la anul, în sesiunea din luna august ”, a spus Ilie Pârvan, inspector  general IŞJ Hunedoara.
Pentru cei mai mulţi, însă, examenul a fost unul uşor şi tinerii absolvenţi au declarat, după ce au ieşit din sala de examen, că au ştiut să scrie. La filologie, Caragiale a fost un subiect ofertant.
„A fost uşor. S-a dat comedia. Am fost la uman, dar a fost foarte uşor. Iau peste 9,00. Nu mi s-a părut nimic diferit. Am fost mai puţini în clasă, e adevărat, pentru distanţarea socială, dar nu ne-a influenţat cu nimic  asta”, a spus unul dintre primii elevi care au ieşit din sala de examen.
„A fost destul de uşor. Acceptabil. Subiectele au fost accesibile. Tot la uman am terminat şi eu şi ne-a picat Caragiale. Eu zic că m-am descurcat”, a spus şi următorul ieşit din sala de examen.
La filiera teoretică (profilul real), filiera tehnologică şi filiera vocaţională (toate profilurile, cu excepţia celui pedagogic), elevii au primit la primul subiect un text din „Amintiri despre George Călinescu”, de Mircea Bandu, cu mai multe cerinţe, iar la subiectul III tot comedia a fost cerinţa. Candidaţii trebuiau să redacteze un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularităţi ale unei comedii studiate.
Bacalaureatul continuă şi rezultatele vor fi afişate, pentru prima dată, fără numele candidaţilor, ci cu un număr pe care aceştia îl primesc şi cu care se vor loga să afle rezultatele finale.
„Examenul continuă cu proba la limba maternă, proba obligatorie va fi în 24 iunie. În 25, proba la alegere şi apoi urmează obişnuitele contestaţii şi afişarea în 5 iulie, în sistem de anonimizare, exact ca la evaluarea naţională”, a conchis Ilie Pârvan, inspector  general IŞJ Hunedoara.
Nouă elevi hunedoreni au obţinut media perfectă la evaluarea naţională
Primele rezultate ale Evaluării Naţionale au fost afişate. În judeţul Hunedoara, nouă elevi au obţinut media 10 la primul examen din viaţa lor. Este vorba de absolvenţi ai Şcolii Gimnaziale Ovid Densuşianu Haţeg, Şcoala Gimnazială Călan, Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi Petrila, patru elevi de la Şcoala Gimnazială Andrei Şaguna din Deva, doi elevi ai Colegiului Naţional Pedagogic Regina Maria din Deva. 715 candidaţi la evaluarea naţională au obţinut note cuprinse între 1 şi 4.99, iar 247 de absolvenţi de gimnaziu nu s-au prezentat. Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi publicate în data de 27 iunie.
Diana Mitrache
Cosmin BACIU