O macara, un artist cocoţat într-o nacelă şi mulţi privitori curioşi. Acesta este peisajul în mijlocul municipiului Petroşani, acolo unde, cândva era Hotelul Central.
Pe lateralul clădirii rămase prinde contur o pictură murală, iar artistul care o realizează spune că vrea să unească în creaţia sa tot ce oamenii de aici au trăit, dar şi perspectivele pe care tinerii noştri le conturează acum.
„Încerc să surprind şi trecutul şi prezentul şi viitorul oamenilor din zonă. Pentru trecut, folosesc mult imagini de momârlani, pentru trecutul recent şi cumva prezentul, ideea de mineri şi pentru viitor, rămâne de văzut, dar mă inspir de la cluburile de robotică de aici din Valea Jiului, care sunt foarte profi în direcţia aceasta. De obicei, eu lucrez foarte colorat”, ne-a spus Irlo, artistul din nacelă. Încă nu e gata, dar va fi în două zile. Artistul Irlo ne promite o lucrare viu colorată, lucru pe care nu îl vedem acum. Aşa că, deocamdată, părerile sunt împărţite. „E o idee foarte bună pentru oraşul nostru şi e ceva mai deosebit. Până acum noi nu am avut ocazia să vedem în oraş aşa ceva”, a spus unul dintre cei care încerca să surprindă cu telefonul mobil primele imagini cu viitoare pictură, un fost miner din Valea Jiului.
„Nici nu ştiu care este tematica, deocamdată. Aş vrea să ne întâlnim la final şi o să vă spun atunci cum mi se pare. E o idee foarte bună, însă, că sunt golaşe. Lumea se uită că sunt fără estetică”, mi-a spus un alt domn, iar privitori erau cu zecile. Iniţiativa de a decora o primă clădire le aparţine celor de la Greenpeace, iar artistul spune că a trecut în revistă mai multe peisaje de la noi şi că acum le va recrea aici, pe un perete mare, alb. „O să mă joc puţin cu momârlanii, despre care am aflat tot felul de basme, mituri locale. Am aflat că există sfinxul din Retezat şi m-am minunat că nu ştiu, deşi sunt un pasionat în această direcţie. O să vedeţi şi latura aceasta spirituală de urmaşi ai dacilor”, a mai spus, înainte de a finaliza lucrarea, artistul. Irlo pictează şi lumea îl încurajează deocamdată. Nu la fel se întâmplă cu ploaia, care îi cam strică zilnic planurile. Totuşi, lucrarea ar putea fi gata cel târziu joi.
Diana Mitrache