Dacă va câştiga campionatul, CFR Cluj ar putea fi cap de serie la primul tur preliminar Ligii Campionilor, acolo unde se presupune că ar trece de kosovari, andorrezi, feroezi, luxemburghezi,  gibraltarieni sau georgieni.
Problemele încep din turul 2, când va da de echipe puternice din Croaţia, Elveţia, Polonia, Danemarca sau Scoţia. EUFA are o noutate pentru cele două competiţii, UCL şi UEL. Din cauza  calendarului aglomerat, partidele din cele trei tururi preliminare nu se vor mai disputa în sistem tur-retur, ci  într-o singură manşă, echipa gazdă urmând a fi desemnată prin tragere la sorţi. Deci, e posibil ca viitoarea campioană a României să joace toate meciurile în deplasare sau toate acasă, dacă va apuca toate tururile preliminare. Doar meciul din play-off va fi tur-retur. Miza cea mare este câştigarea turului 3, astfel, chiar dacă pierde play-off-ul, campioana României are locul asigurat în grupele Europa League. Este şi foarte greu de accesat în grupele Ligii Campionilor, unde în play-off este posibil să întâlneşti Ajax Amsterdam, Red Bul Salzburg, Olympiakos Atena sau Celtic Glasgow. În Champions League, pentru sezonul viitor, din preliminarii vor ajunge în faza grupelor doar 6 echipe, 4 fiind pe traseul campioanelor şi două pe axa vicecampioanelor. În Europa League, în afara campioanei, România va mai trimite trei echipe în cupele europene: locurile 2 şi 3 plus câştigătoarea Cupei României sau locul 4 vor fi în primul tur preliminar din această a doua competiţie valorică a Europei. FCSB ar putea fi cap de serie în turul 1 preliminar, apoi va intra în urna outsiderilor
Aşadar, cinci meciuri de disputat pentru a ajunge în grupe. Mai trebuie şi câştigate…
”Tricolorii” toamnă maraton
Naţionala lui Mirel Rădoi va avea un program infernal, pe parcursul a 38 de zile susţinând şase meciuri în cele două competiţii interţări. Foarte important este startul cu Islanda pe 8 octombrie de care apoi depinde dacă va mai fi sau nu jocul din 12 noiembrie cu învingătoarea partidei Bulgaria – Ungaria. Între ele, partidele din Liga Naţiunilor cu o mare încărcătură. Euro 2020, mutat în vara lui 2021, se va juca în 12 oraşe de pe continent, Bucureştiul urmând a găzdui patru partide, trei în grupe şi o optime de finală. În fine, la nivelul Naţionalei U21, pregătită de Adrian Mutu, care acum ocupă locul 2 în grupa a 8-a (după Danemarca), vor mai fi două partide, ambele acasă, cu Finlanda (4 septembrie) şi Malta (8 septembrie). Dacă ne vom păstra acest loc 2 în grupa a 8-a, intrăm în cele mai bune 5 locuri din cele 9 grupe de calificare la Euro U21 din 2021 pentru calificarea la turneul final. Dispare play-off-ul iar faza finală va fi ”ruptă” în două intervale (turneul final în Ungaria şi Slovenia): jocurile din grupe  se vor desfăşura în perioada 24-31 martie 2021, iar fazele eliminatorii, între 31 mai-6 iunie 2021.
Complicat, nu?
Naţionala României în calificări
8 oct: baraj CE cu Islanda
11 oct: Liga Naţiunilor cu Norvegia
14 oct: Liga Naţiunilor cu Austria
12 nov: baraj CE cu Ungaria/Bulgaria
15 nov: Liga Naţiunilor cu Norvegia
18 nov: Liga Naţiunilor cu Islanda de Nord.
GENU TUŢU