Ploile torenţiale din ultimele ore au scos la suprafaţă tone de mizerii. Barajul de la Strei este sufocat de gunoaie. Barajul alimentează cu apă potabilă mai multe localităţi din  nordul judeţului Hunedoara. ”Imaginile sunt cu barajul de pe râul Strei, din preajma localităţii Subcetate. Natura îşi poartă de grijă singură. Ce vedem în imagini nu e un dezastru punctual ci este suma dezastrelor de pe toate cursurile de apă care se varsă în Strei înainte de acest baraj. Nu e prima dată când avem parte de acest peisaj. În urmă cu câţiva ani, după o altă serie de ploi abundente, barajul arăta la fel. Obişnuiam să merg la pescuit în acea zonă. Supărat fiind de ce văzusem, am vizitat, rând pe rând, instituţiile: primăriile din zonă, Garda de Mediu, Apele Române, Hidroelectrica – pentru că instituţiile erau deja învăţate să răspundă simplu: nu intră în atribuţiile mele, barajul e al lui X, apa e a lui Y, malurile sunt ale lui Z, deşeurile sunt ale altcuiva. Nu ştiau pe cine să amendeze, nu ştiau  cine trebuie să adune.
Mă gândisem atunci că dacă instituţiile ar amplasa camere de supraveghere în locuri uşor frecventate din preajma cursurilor de apă, am găsi vinovaţi. Dar nu era o soluţie să ne transformăm în Statul lui Big Brother. Vinovaţii sunt şi în instituţii, dar primii vinovaţi suntem noi, oamenii. Suntem noi, cei care stăm şi privim nepăsători când  cineva aruncă tot ce îi pică în mână unde nu se cuvine”, spune Călin Pop, care a  surprins şi imaginile cu  barajul sufocat de gunoaie.
Peste 40 de localităţi sunt alimentate cu apă potabilă din barajul de la Haţeg, între aceste fiind Deva, Simeria, Călan şi altele.
Cosmin BACIU
FOTO: Călin Pop