Viituri puternice şi debite crescute au fost înregistrate pe toate cursurile de apă din Valea Jiului. A plouat torenţial şi s-au format viituri, lucru ce a oprit funcţionarea mai multor staţii de tratare, parţial, sau chiar total.
La Polatişte, în Defileul Jiului, apa a antrenat aluviuni puternice şi toată alimentarea de acolo a fost colmatată miercuri, angajaţii de la Apa Serv fiind în munte, pentru a elimina efectele ploilor.
„De 10 zile suntem sub coduri meteo şi hidro  şi cele mai afectate staţii sunt cele de la Taia şi Zănoaga.  Captarea de pe pârâul Polatişte este practic colmatată în întregime. În momentul de faţă, avem echipe în zone, care lucrează ca apa, chiar dacă e tulbure  şi murdară, să o ducă spre staţia noastră. Ştim că de la captarea din Polatişte, pe sub munte, până în staţia noastră, apa face cam 15 km”, a spus Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Şi pe partea de est a Văii Jiului sunt probleme şi staţia Taia, şi ca de obicei, din cauza aluviunilor,  a fost oprită. Totul, din vina tăietorilor de lemne, al căror efect se vede acum, la viituri. „La staţia Taia, care este oprită de mai mult de 24 de ore, am avut marţi o puternică viitură şi nici miercuri nu a putut să funcţioneze. Nu am restricţionat alimentarea cu apă pe partea de nord a municipiului Petroşani, dar am fost nevoiţi să reducem presiunile, până la nivelul 3, 4, pentru că la blocuri, la nivelele superioare  apa vine cu presiune redusă”, a mai spus managerul Apa Serv.
Populaţia, însă, nu a fost afectată total, pentru că sunt staţii de tratare a apei care au lucrat  tocmai pentru ca oamenii să nu rămână fără apă potabilă.
„Reuşim să suplimentăm cu staţia Jieţ, care dacă nu exista, rămânea nu doar Petrila, ci şi tot Petroşaniul. Staţia de la Zănoaga, în ultimele 48 de ore a funcţionat cam 10 ore, dar folosim  rezerva pe care o avem şi gestionăm alimentarea, reducând presiunile, iar la Taia, unde sunt şi cele mai multe probleme, nu a lucrat mai mult de 24 de ore. Avem apă cam până la etajul III – IV, la presiune bună”, a  precizat Cristian Ionică.
Şi, ca de fiecare dată când sunt viituri şi creşte mult turbiditatea, consumul de reactivi, cel de curent, ori de clor, creşte şi el exponenţial. Altfel, apa nu ar mai putea fi potabilă. „Nu avem timp să vedem ce înseamnă consumul de reactivi, dar, de 10 zile, toate staţiile merg cu consum suplimentar de reactivi, faţă de consumul normal. În mod automat a crescut şi consumul de energie electrică şi cel de clor. Nu putem pune acum în balanţă. Ne mobilizăm ca să asigurăm necesarul de apă, iar colegii de la tratarea apei şi cei de la exploatare, sunt la toate nodurile de vane, să reglăm presiunile  aşa încât populaţia să nu simtă acest neajuns”, a conchis Cristian Ionică.

Nordul judeţului Hunedoara a fost miercuri sub atenţionare de cod roşu de inundaţii  Conform hidrologilor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării viiturilor, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu  posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice Mureş – afluenţii mici aferenţi sectorului în zona Orăştie, respectiv la Râul Mare. Avertizarea COD ROŞU de inundaţii a fost valabilă până la ora 14.00.
Diana Mitrache