Ziua Mondială a Donatorului de Sânge se celebrează, an de an la 14 iunie, iar ea a fost înfiinţată în urma succesului de care s-a bucurat Ziua Mondială a Sănătăţii din anul 2000, ce a avut ca temă importanţa donării de sânge şi care s-a desfăşurat sub sloganul „Sângele salvează vieţi”.
Acum, însă, după ce am trecut prin perioada de pandemie, în care mobilitatea tuturor a fost limitată, specialiştii spun că a scăzut cu aproape un sfert numărul celor ce au mai venit să doneze sânge. Aşa se face că au fost chemaţi donatorii obişnuiţi de acasă, atunci când a fost nevoie.
„În perioada de pandemie s-a constatat o scădere a numărului de donatori. Foarte mulţi, din teama de a se contamina, deşi noi am luat toate măsurile, pentru că li se oferă mască, dezinfecţia mâinilor, botfori şi avem un circuit bine pus la punct, cu cearceafuri de unică folosinţă, teama este însă, normală. Aşa că am început să chemăm donatorii de la domiciliu, să le trimitem sms-uri. Este o rată de 30 -35 % de scădere a numărului donatorilor în această perioadă ce tocmai a trecut”, a spus, directorul Centrului Judeţean de Transfuzii Sanguine (CJTS) Deva, Viorica Hălmagiu.
Mai mult, în această perioadă s-a recurs şi la oamenii care s-au vindecat de COVID-19. Ei sunt singurii care pot dona sânge, aşa încât să se extragă plasma, de care este nevoie în obţinerea anticorpilor. O solicitare de plasmă a venit recent chiar de la Hunedoara, aşa cum susţin reprezentanţii CJTS. „Consumul de sânge începe să crească. Alături de donarea de plasmă, pentru că noi extragem plasmă de la cei vindecaţi de COVID-19, dar avem grijă şi de pacienţii noştri, având zilnic urgenţe în Spitalul Judeţean. Dar, din păcate, încă, nu putem să facem teren, la nivelul spitalelor din judeţ. Nu se pot face, dar o parte dintre donatori au venit la centre”, a mai spus Viorica Hălmagiu.
Ziua de 14 iunie a fost aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca un omagiu, în amintirea imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1930 pentru descoperirea grupelor de sânge AB, născut acum 148 de ani, pe 14 iunie. Datorită lui, transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri de rutină medicală.
Cu toate că scopul acestei zile este de a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei donării de sânge şi de a încuraja cât mai mulţi oameni să doneze, obiectivul zilei este nu neapărat de a atrage un număr mare de donatori în acea zi, cât de a-i sărbători pe cei care donează sânge în mod voluntar, fără vreo recompensă, decât aceea că au ajutat la salvarea a milioane de vieţi.
Diana Mitrache