Digitalizarea administraţiei publice locale este un deziderat al primarilor din ţară. Primarii de municipii din ţară s-au aflat la Bucureşti unde au adus în discuţie necesitatea adoptării mai multor acte normative.
Acestea au ca scop îmbunătăţirea activităţii desfăşurate la nivel local în domenii precum digitalizarea prin reglementarea accesului reciproc la bazele de date deţinute de administraţia publică centrală şi de cea locală; programe pilot în domenii în care acum se utilizează cea mai mare cantitate de schimb de date; eliminarea, acolo unde este acceptata de către contribuabil, a corespondenţei cu confirmare de primire şi utilizarea mail-ului ca instrument de comunicare.
Lucian Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni susţine că un proiect de digitalizare a administraţiei locale din România după modelul norvegian este destul de greu de implementat. Însă, la Lupeni are loc un proces de digitalizare a arhivei.  Toată arhiva de documente a Primăriei Lupeni va fi digitalizată, iar în 15 luni de acum înainte cetăţenii din Lupeni vor putea accesa documentele de interes, on-line.
”Avem un proiect de 4 milioane de euro ceea ce înseamnă digitalizarea unei părţi, adică arhiva, dar  digitalizarea este foarte important pentru viitor. Pentru moment este destul de dificil să se facă o digitalizare la nivelul Văii Jiului şi a României, pe modelul din Norvegia, dar toate problemele se vor rezolva în timp pentru că nu se poate face totul de odată. Vom încerca să avem o digitalizare a camerelor de luat vederi pentru a avea o recunoaştere facială. La nivelul Uniunii Europene este foartă important digitalizarea dar la noi în pandemie foarte multe familii nu au calculator acasă. Noi cerem anumite lucruri fără să ne gândim, fără a lua în considerare faptul că sunt zeci de mii de copii care nu au calculator acasă. Este imposibil acest lucru până nu are ţara o stabilitate economic.
Şi în ziua de azi sunt firme care îşi plătesc angajaţii din mână fără să-i plătească pe card. În perioada de pandemie au fost foarte puţine persoane care şi-au plătit taxele online. Pe tot anul trecut pe Ghişeul.ro au fost undeva la 47 de persoane care au ales acea metodă de plată printre care m-am aflat şi eu. Poate că oamenii încă sunt reticenţi în a face plăţi cu cardul”, a declarat Lucian Resmeriţă primarul municipiului Lupeni.
Proiectul, finanţat cu bani europeni, promovează accesibilitatea la tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor în scopul realizării incluziunii grupurilor dezavantajate cu acces limitat sau problematic. Proiectul promovează accesibilitatea persoanelor la servicii, inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi.
Activitatea constă în scanarea şi indexarea unor documente din arhiva istorică care prezintă valoare  operaţională în prezent. Se vor identifica volumele de documente de prezintă interes pentru instituţie, nu se vor digitaliza documentele cu termen de păstrare sub 4 ani, iar cele mai vechi de 10 ani se vor  digitaliza doar dacă au valoare operaţională justificată. Copiile digitale vor fi indexate, sub raportul conţinutului şi a identificatorilor documentelor/ grupărilor de documente din care fac parte, iar rezultatul va fi predat pe suport optic/ magnetic pentru a putea fi accesat prin sistemul de management al documentelor extins cu modulul de arhivă electronică.
Sunt vizate pentru procesul de arhivare 40.000 de dosare, 1.600.000 de documente formate A4, A3 şi 100.000 de documente formate A2, A1, A0.
Cosmin BACIU