Toate salvările din ţară au avut afişe în parbriz, iar reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă din fiecare judeţ au fost la Bucureşti. Ambulanţierii au protestat miercuri cerându-şi drepturile, ei fiind dintre cei care au lucrat primii cu oamenii bolnavi pe timpul pandemiei şi singurii care nu au primit sporurile.
În fapt, preşedintele sindicatului din Hunedoara, Petrişor Ciucă spune că s-a aflat la Bucureşti, acolo unde toţi ambulanţierii au spus ce nu este bine în acest sistem.
Sindicaliştii au spus că propunerile lor „NU au fost asumate şi introduse în lege, deşi era ultima speranţă  că se va face dreptate în Camera Deputaţilor pentru personalul operativ de intervenţie din serviciile de ambulanţă care a desfăşurat activitatea în teren în perioada stării de urgenţă şi nu numai, în vederea acordării stimulentului de risc în lupta cu COVID-19”.
Şi sporul pentru condiţii deosebit de periculoase a fost diminuat şi egalizat cu sporul personalului din unităţile spitaliceşti, Proiectul privind statutul ambulanţierilor a fost blocat din anul 2016, iar organizarea sistemului din care ei fac parte este total ignorată.
Sunt câteva puncte ale protestului ambulanţierilor, care au scris pe maşinile lor că s-au săturat de indiferenţă, făcând referire la ambulanţierii STUPIUC ŞI IRIMESCU, cei care au murit de COVID-19.

MOTIVELE PROTESTULUI

! Forma finală a proiectului PL-x nr. 257/2020 care a adus completări la OUG nr. 43/2020, trimis la promulgare, proiect la care am adus prin Blocul Naţional Sindical amendamente pe perioada procesului legislativ, nu au cuprins propunerile noastre, şi NU au fost asumate şi introduse în lege, deşi era ultima speranţă  a noastră că se va face dreptate în Camera Deputaţilor pentru personalul operativ de intervenţie din serviciile de ambulanţă care a desfăşurat activitatea în teren în perioada stării de urgenţă şi nu numai, în vederea acordării stimulentului de risc în lupta cu COVID-19, stimulent mult trâmbiţat de actualul Guvern şi Preşedintele României.

! Propunerea de modificare a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului din serviciile de ambulanţă, cu prioritate salarizarea asistenţilor medicali, şi nu numai, când sporul pentru condiţii deosebit de periculoase a fost diminuat şi egalizat cu sporul personalului din unităţile spitaliceşti, propuneri înaintate la Comisia pentru muncă şi protecţie socială pe timpul derulării procesului legislativ al proiectului PL-x nr. 600/2019, NU au fost introduse din motive cunoscute, ceea ce a făcut să revenim cu altă iniţiativă legislativă care a fost depusă la Comisia pentru sănătate şi familie din Senatul României.

! Proiectul de lege PL-x nr. 355/2015 privind STATUTUL personalului profesionist operativ de intervenţie din serviciile de ambulanţă judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, este blocat din toamna anului 2016 la Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, din motive necunoscute, deşi am făcut solicitări de repunere pe dezbateri a acestui proiect preşedintelui şi individual membrilor comisiei, oferind din partea noastră posibilitatea de a accepta unele modificări care se impun în proiect.

! Propunerile de completare şi modificare a Titlului IV din Legea nr. 95/2006, propuneri care se impun a fi aduse pentru buna organizare, dezvoltare şi consolidare a Serviciilor Publice de Ambulanţă, sunt în aşteptare din 2017 la Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, din motive necunoscute.

! Lipsa de răspuns la adresele depuse în Parlamentul României, respectiv Camera Deputaţilor şi la unele comisii, este considerat de noi ca o indiferenţă faţă de personalul din aceste unităţi care desfăşoară activitatea în condiţii de teren şi în regim de urgenţă contra cronometru pentru a salva vieţi.

Diana Mitrache