Judeţul Hunedoara are locuri pitoreşti şi poveşti fantastice. Cei din Ţara Haţegului de invită la o incursiune la Tăul fără fund. Locul considerat unul nefast este în jurul căruia localnicii din Peşteana au ţesut o mulţime de legende.
”Dacă veţi asculta spusele locuitorilor din Peşteana, veţi afla că în apropiere de sat există o mlaştină ce comunică în adâncime cu marea şi unde rămân înţepenite vitele atrase de Necurat. Merită să mergeţi până acolo, parcurgând un traseu de câteva zeci de minute, căci însăşi povestea reală a acestui loc este una interesantă. Iar peisajul din jur, cu siguranţă că va fermeca! Chiar dacă nu veţi găsi o mlaştină noroioasă, cum v-aţi putea închipui, veţi descoperi un loc unde cresc plante carnivore (Drosera rotundifolia / Roua cerului). Să nu vă imaginaţi că acestea au tentacule uriaşe şi prind vietăţi. Sunt doar mici „capcane pentru musculiţe”, nu mai înalte de câţiva centimetri. Frunzele lor secretă o substanţă lipicioasă, iar micile insecte păcălite rămân prizoniere între perişorii plantei”, arată cei din Ţara Haţegului.

Povestea acestui loc e foarte frumoasă, e un loc special, cu multe legende, unde oamenii consideră că sălăşluieşte Necuratul, deci este un loc nefast . Tăul Fără Fund sau Mlaştina de la Peşteana este o rezervaţie botanică importantă din două motive: în primul rând aici trăieşte Drosera Rotundifolia, o plantă carnivoră rămasă de pe vremea glaciaţiunii. În al doilea rând Tăul este un loc special în folclorul local – se spune că Tăul nu are fund şi comunică prin subteran cu Marea Neagră şi că aici sălăşluiesc forţele răului, care, câteodată, atrag oameni sau animale pe care le trag în apă.
Cosmin BACIU
FOTO: Dan DINU