– Tavan degradat şi prăbuşit în 70% din încăperi
– Lucrările interioare distruse şi degradate în proporţie de 80%
– Instalaţia electrică degradată aprox. 60%
– În unele porţiuni din interior, tavanul este un real pericol
– Acoperişul este compromis 100%
– Mucegaiul a invadat întreaga clădire
– Tencuiala exterioară şi interioară este degradată pe suprafeţe mari
– Nu este funcţională nici o utilitate (apă, canalizare, energie electrică şi căldură – gaz)
– Este aplicat pe pereţii interiori lambriu din plastic, deşi normele interzic acest element de decor interior
Aşa începe scrisoarea unui consilier local de la Petroşani către edilii urbei, după ce construcţia grădiniţei din Colonia Petroşani era gata aproape 100% anul trecut. Viorel Pascu a făcut publice aceste nereguli. „Amenajările interioare, în proporţie de 60 – 90% sunt compromise şi, din punctul meu de vedere, acoperişul este un pericol pentru copii, dacă nu vine Inspectoratul de stat în construcţii să ceară modificarea proiectului şi să ceară construirea unui acoperiş în şarpantă ”, a spus Viorel Pascu, consilier în Consiliul Local Petroşani.
Zeci de ani clădirea grădiniţei din curtea Şcolii nr 2 din Colonia Petroşani a stat în paragină, dar nu s-a degradat aşa cum este acum, după ce s-a investit în ea. Constructorul a refăcut şi acoperişul, însă, tot ce s-a investit în interior este acum total distrus, din cauza infiltraţiilor. Şi asta, în condiţiile în care acolo s-au băgat vreo 600.000 de lei. „Cerem o comisie din care să facă parte constructorul, angajaţii primăriei şi 3 consilieri. Să venim să vedem, cum s-a făcut ce măsuri se impun şi cine suportă paguba. Ştiu că este vorba despre 600.000 de lei. Să înceapă preşcolarii în mult-visata grădiniţă”, mai spune consilierul local Viorel Pascu.
Lucrarea este făcută pe un proiect din Planul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), la valoarea de aproximativ 600.000 de lei, contribuţia primăriei fiind de 10%, iar părinţii a zeci de copii au cerut să aibă din toamnă un loc în această clădire, pentru că acum, cei mici sunt ţinuţi în clase, mai mulţi decât este normal, în interiorul şcolii. Construcţia grădiniţei a fost pe agenda administraţiei locale petroşenene încă din anul 2015, când edilii au depus o cerere de finanţare la Ministerul Dezvoltării, solicitare care a fost aprobată, lucrările fiind cuprinse în Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Finanţarea Ministerului Dezvoltării, acordată în anul 2015, este de 861.818 lei, iar contractul de finanţare a fost semnat în anul 2016. După aprobarea finanţării Primăria Petroşani a urmat paşii administrativi şi a scos la licitaţie lucrarea, dar şi dirigenţia de şantier, câştigător fiind Zona D SRL. Investiţia a fost scoasă la licitaţie pentru preţul de 719.349 lei, exclusiv TVA, iar contractul a fost câştigat la preţul de 471.130 lei, fără TVA.
Valoarea totală necesară pentru continuarea lucrărilor este de 573.452 lei, cu TVA, din care 16.238 lei, inclusiv TVA, sunt alocaţi din bugetul local, însă, grădiniţa este o necesitate pe care o recunosc chiar şi dascălii de aici. „Ar fi foarte utilă pentru copiii noştri de la grădiniţă, care, momentan, funcţionează comasat, 3 grupe în două clase. Dacă am deschide grădiniţa, am putea funcţiona cu câte o grupă pe sală. Nea-m bucura, dacă s-ar deschide cât mai repede. Sunt 3 grupe, cam 30 de copii”, spune Mihaela Mariţa, director Şcoala nr 2 Petroşani.
La Şcoala nr 2 din Colonia Petroşani vin cei mai săraci copii, care locuiesc în zona de case a Petroşaniului, în vechea colonie minerească şi părinţii lor au fost nevoiţi să îi aducă la şcoală după ce vechea clădire a fost închisă de DSP.
Chiar şi transportul acestora este o problemă, însă, acum, părinţii au constatat că nici grădiniţa nu va fi putea fi inaugurată curând. Şi asta, în condiţiile în care, anul trecut, o vizitam la puţin timp înainte de finisajele finale. Totul s-a întâmplat din cauza acoperişului prost executat şi cei mici nu au deocamdată nicio şansă.
Diana Mitrache