În judeţul Hunedoara, în Ţara Haţegului se găseşte Cetatea Colţ, loc de inspiraţie pentru mari  scriitori ai lumii. Jules Verne prezintă în opera sa ”Castelul din Carpaţi”, acest loc unde liniştea şi priveliştea  taie respiraţia oricui poposeşte pe aceste meleaguri.
Cetatea Colţ care datează din anul 1359 este principala mândrie a Văii Râuşorului pe care o domină exact dee deasupra mănăstirii Colţ Suseni. În zilele senine, silueta cetăţii se distinge de la mare distanţă din mijlocul Depresiunii Haţegului.
Nume mari ale istoriei româneşti şi-au avut cnezatele în acest loc binecuvântat.
”Ţara Haţegului se mândreşte cu o sumedenie de obiective turistice. Printre ele, se află cetăţile medievale şi bisericile de piatră (sau de zid, aşa cum le numesc localnicii). Astăzi vă prezentăm Cetatea şi Biserica Mănăstirii Colţ, ambele legate de numele familiei nobiliare Kendeffy (Cândea). Şi de presupunerea că Cetatea Colţ ar fi fost sursa de inspiraţie a lui Jules Verne pentru „Castelul din Carpaţi”. Din dealul Cetăţii Colţ aveţi o privelişte minunată asupra Văii Râuşorului”, spun cei din Ţara Haţegului. La centrul de informare turistică din comuna Râu de Mori turiştii pot primi informaţii preţioase despre acest castel. Există poveşti, poveşti care au fost aşternute pe file de Jules Verne. Punctul cel mai atractiv al ei, turnul locuinţă stă şi acum pe pintenul semeţ de piatră de la care îi provine numele de Colţ.  Ctitorită de către Cneazul Cândea, botezat ulterior, după trecerea sa la religia catolică, Kendeffy, încă din timpul secolului al XIV-lea, Cetatea Colţ  este una destul de căutată de turişti.
Cosmin BACIU